5 savjeta da održite povrće svježim

Sigurni smo da u svakom domu se ponekad baci neka namirnica koja se mogla iskoristiti, pročitajte članak o tome kako da održite povrće svježim.
5 savjeta da održite povrće svježim
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Ocjena:

Prema studiji iz 2002. godine, porodice iz Sjedinjenih Američkih Država godišnje bace 213 kilograma hrane. Iako nema studije koja je obavljena na našim prostorima, sigurni smo da u svakom domu se ponekad baci neka namirnica koja se mogla iskoristiti.

1. Najlakši način da sačuvate povrće svježim je da kupujete samo ono što vam je potrebno u narednih nekoliko dana. Kada kupite veću količinu, razmislite o tome da li ćete ga sačuvati termički obrađeno, ili zalediti u zamrzivaču. Najbrže se kvare šparoge, brokula, kukuruz i gljive, dok mrkve i luk mogu stajati puno duže.

2. Ako držite svo povrće zajedno na istom mjestu, vjerovatno je da će određeno povrće povećati šansu od kvarenja drugih. Određeno povrće i voće sadrži etilen, a neki proizvodi su izuzetno osjetljivi na njega. Kajsije, banane, dinje, nektarine, kruške, šljive i paradajz sadrže veliki dio etilena, a šparoge, brokula, mrkva, grašak, salata, paprike i tikva su izuzetno osjetljivi na njega. Zbog toga ovakve proizvode ja najbolje držati odvojeno i bez kontakta.

3. Povrće koje držite u frižideru držite naprijed, a ne na zidu frižidera gdje je najhladnije. Izbjegavajte motanje povrća u vrećice jer tako do njega ne dopire zrak i brže se kvari. Najbolje je da povrće i voće držite u ladicama frižidera.

4. Krompir, luk, tikva i bijeli luk nisu namijenjeni za držanje u frižideru. Umjesto toga držite ga u gladnim, tamnim mjestima. Korjenasto povrće može trajati mjesecima ako se pravilno čuva.

5. Ako namjeravate zamrznuti povrće najbolje je da ga prethodno blanširate u vreloj vodi. Stavite ga da se zamrzne u hermetički zatvorenoj posudi, pa ga kasnije možete preručiti u kesice. Brokula, paprike, šparoge, špinat, kukuruz i tikva odlično podnose zamrzavanje.

Dr. Sanja Tamburić

Dr. Sanja Tamburić

Moji recepti at Domacici
Dr. Sanja Tamburić ND, doktor za alternativnu medicinu, majka dva dječaka Tea i Andrea, zaljubljenik u prirodnu medicinu i zdravu ishranu. Živim i radim u prelijepom Vankuveru, Kanada. Prirodni sokovi su jedan od najlakših načina za detoksifikaciju i duboko čišćenje organizma. Da bi se očistio organizam potrebno je promijeniti dijetu i izbaciti brzu hranu, bijeli šećer, mliječne proizvode, bijelo brašno i procesiranu hranu. Dodavanje što više svježeg zelenog voća i povrća ishrani je ključno za oslobađanje organizma od nagomilanih toksina. Sokovi će vam omogućiti dnevno čišćenje, a namirnice poput cvekle, đumbira, jabuke, mrkve i celera imaju višestruka blagotvorna svojstva za vaš organizam.
Dr. Sanja Tamburić

Latest posts by Dr. Sanja Tamburić (see all)