Trešnje kao lijek

Ovim ukusnim plodovima pripisivala su se ljekovita sredstva od davnina.
Trešnje kao lijek
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Ocjena:

Medicinska istraživanja su nedavno potvrdila da sve te narodne priče imaju svoje temelje, te da su trešnje izuzetno zdravo voće.
Trešnje su jako dobar izvor vitamina i sadrže antioksidanske koje ga čine izuzetno zdravim voćem. Trešnje imaju vitamina C, A, B i bioflavanoide, elagičnu kiselinu, antocijanin i melatonin. Svi ti sastojci su odlični u borbi protiv raka i za prevenciju srčanih bolesti. Trešnje ublažavaju bolove od artritisa i gihta i smanjuju glavobolju. Svježe trešnje su odlične za smanjenje fizičkog i psihičkog umora, a slične odlike imaju i višnje.
Konzumiranje trešanja može pomoći u sprječavanju srčanih bolesti, raka, smanjiti bolove i poboljšati zdravlje kostiju. Trešnje sadrže malo kalorija, ne sadrže masnoće i imaju visok udio vode. Istraživanja su pokazala da povećani unos vode u organizam povećava energiju i pomaže u ubrzanju organizma. Trešnje imaju mnogo kalija što pomaže kod izlučivanja viška vode iz organizma.
Trešnje sadrže kombinaciju antioksidanska, bogate su vlaknima, vitaminima i mineralima. Jedna trešnja ima samo 4 kalorije, pa 1 šolja trešanja sadrži 90 kalorija. Ovo voće ima jednaku količinu ugljikohidrata i proteina i ne sadrži nikakve masnoće.
Trešnje pročišćavaju krv i podižu energiju, a odavno se koriste u pripremi kolača i deserta. Pripremite ukusni džem, kolač ili sok od trešanja i uživajte u ovom ukusnom voću dok je u sezoni. Ako imate puno trešanja, izvadite mu košpice i smrznite ga. Ono će i dalje zadržati svoje nutrijente i ukus će im ostati gotovo isti.

Dr. Sanja Tamburić

Dr. Sanja Tamburić

Moji recepti at Domacici
Dr. Sanja Tamburić ND, doktor za alternativnu medicinu, majka dva dječaka Tea i Andrea, zaljubljenik u prirodnu medicinu i zdravu ishranu. Živim i radim u prelijepom Vankuveru, Kanada. Prirodni sokovi su jedan od najlakših načina za detoksifikaciju i duboko čišćenje organizma. Da bi se očistio organizam potrebno je promijeniti dijetu i izbaciti brzu hranu, bijeli šećer, mliječne proizvode, bijelo brašno i procesiranu hranu. Dodavanje što više svježeg zelenog voća i povrća ishrani je ključno za oslobađanje organizma od nagomilanih toksina. Sokovi će vam omogućiti dnevno čišćenje, a namirnice poput cvekle, đumbira, jabuke, mrkve i celera imaju višestruka blagotvorna svojstva za vaš organizam.
Dr. Sanja Tamburić

Latest posts by Dr. Sanja Tamburić (see all)