Cejlonski cimet

Na našem tržištu je danas dostupno nekoliko vrsta cimeta, od kojih nije svaka vrsta dobra za zdravlje. Zbog niske cijene u marketima najčešće možete naći kineski cimet koji nije preporučljiv za čestu konzumaciju zbog visokog udjela kumarina.
Cejlonski cimet

Cejlonski cimet (lat. Cinnamomum verum) je začin koji se dobiva od unutrašnjosti kore nekoliko drveća koji pripadaju cinnamomum vrsti. Cimet je od davnina poznat kao prirodni lijek i imao je veću cijenu od zlata, uvožen je iz Egipta prije 4.000 godina, a spominje se i u Bibliji kao jedan od tri osnovna začina koje je Mojsije po Božijim uputama stavljao u dragocjeno ulje za pomazanje. Godišnje se u svijetu proizvede od 27,500 do 35.000 tona začina. Najveći proizvođač cimeta je Šri Lanka koja proizvodi skoro 90% cimeta za tržište.

Da bi se napravio cimet, mlade grane drveta se suše i guli im se unutrašni sloj kore. Cimet je odličan izvor ugljikohidrata, proteina i vlakana. Sadrži minerale kao što su magneziji, željezo, kalciji, pakar i cink, te vitamine C, B2, B6 i K. Bogat je fenolima i antioksidansima i savršen je za borbu protiv infekcija. Kineska medicina je cimet koristila za liječenje prehlade, slabosti, glavobolje i mučnine.

U Ayurvedi cejlonski cimet je prirodni lijek za dijabetičare i kod ljudi koji imaju probklema sa probavom. Naučna istraživanja su pokazala da pomaže u snižavanju šećera u krvi i preporučava se za konzumaciju osobama koji imaju dijabetes 1. i 2. tipa. Dokazano je da konzumiranje 6 grama cimeta dnevno smanjuje nivo triglicerija, LDL holesterola i glukoze u krvi. Cejlonski cimet štiti od alzheimerove bolesti i multiple skleroze kod koje zaustavlja progresiju bolesti.

Na našem tržištu je danas dostupno nekoliko vrsta cimeta, od kojih nije svaka vrsta dobra za zdravlje. Zbog niske cijene u marketima najčešće možete naći kineski cimet, koji ima visoki udio kumarina. Kumarin može štetno djelovati na bubrege i jetru. Cejlonski cimet je siguran za konzumaciju i možete ga koristiti svakodnevno u kolačima, slanim jelima, sosevima i kao čaj.

Glamurozna Domacica
Kolekcija recepata na Glamuroznoj Domaćici dolazi od pravih domaćica koje pripremaju obroke u vlastitoj kuhinji i nesebično dijele svoje kulinarsko umijeće sa svim posjetiocima ove web stranice. Jedan mali broj recepata na Domaćici je prevod sa najboljih svjetskih kulinarskih web sajtova. Koristite recepte, komentarišite, dajte svoje prijedloge i naravno, pošsaljite nam vaše recepte.
Glamurozna Domacica
- 2 years ago
Glamurozna Domacica
Glamurozna Domacica

Latest posts by Glamurozna Domacica (see all)