Torte: poslastica sa hiljadu lica

Torte se obično služe u posebnim prilikama poput svadbi, slava, rođendana ili godišnjica. Postoji bezbroj recepata za torte. Neke podsjećaju na hljeb, a druge su komplikovane i bogate sastojcima.

Torte su ustvari tip hljeba ili hljebaste hrane, a u modernoj formi su obično slatki pečeni dezerti. U davnim vremenima torte su obično bili prženi hljebovi, torte sa sirom i obično su bile okruglog oblika. Moderne torte, pogotovo one sačinjene od više slojeva obično sadrže kombinaciju brašna, šećera, jaja, putera ili ulja, sa još nekim dodatcima poput mlijeka ili vode i praška za pecivo, sodu bikarbonu ili kvasac.

U njih se dodaju ukusi poput voćnih pirea, orašastog voća, sušenog ili ušećerenog voća i ekstrakti namirnica. Moguće je i zamijeniti osnovne sastojke nekim drugim namirnicama, a torte se često pune džemovima ili desertnim kremama poput slastičarske, puter-kreme i drugih namaza. Moguće ih je dekorisati marcipanom, šlagom ili fondantom ili koristiti ušećereno voće.

Torte se obično služe u posebnim prilikama poput svadbi, slava, rođendana ili godišnjica. Postoji bezbroj recepata za torte. Neke podsjećaju na hljeb, a druge su komplikovane i bogate sastojcima. Neki recepti su poznati stoljećima, ali je priprema olakšana zbog sve modernijih kuhinjskih aparata tako da i amateri mogu lako pripremiti tortu.

Torte su podijeljene u nekoliko kategorija, zavisno od sastojaka i tehnika pripreme. Torte sa kvascem su veoma tradicionalne i podsjećaju na hljeb, a popularne verzije tih torti su babka i stollen. Torte sa sirom iako nose ime torte u stvari su pite sa kremom, a u njihovo punjenje se obično stavlja neka vrsta sira, te imaju malo brašna. Patišpanje su prve poznate torte u kojima nije korišten kvasac nego prašak za pecivo. Danas možete kupiti u supermarketima gotovu mješavinu za torte koja obično sadrži brašno, šećer, prašak za pecivo i različite ukuse, a potrebno je dodati nekoliko sastojaka poput jaja, vode, ulja ili putera.

Hvala gospođi Mileni Škoro koja nam je ustupila fotografije torti koje je napravila.

Glamurozna Domacica
Kolekcija recepata na Glamuroznoj Domaćici dolazi od pravih domaćica koje pripremaju obroke u vlastitoj kuhinji i nesebično dijele svoje kulinarsko umijeće sa svim posjetiocima ove web stranice. Jedan mali broj recepata na Domaćici je prevod sa najboljih svjetskih kulinarskih web sajtova. Koristite recepte, komentarišite, dajte svoje prijedloge i naravno, pošsaljite nam vaše recepte.
Glamurozna Domacica
- 2 years ago
Glamurozna Domacica
Glamurozna Domacica

Latest posts by Glamurozna Domacica (see all)