Kompot od šljiva

Svake godine ostavljam kompote od raznog voća za zimu. Na ovaj jednostavan način, ostavljam šljive, višnje, trešnje, kajsije i sl. i ni jednom mi se nije desilo da mi se neki kompot pokvari. Ovaj kompot na slici sam spremala prošle godine...
Kompot od šljiva
Priprema
Kuhanje
Ukupno
Broj porcija
Težina
30 min
20 min
50 min
10
Lagano
Sastojci
 • šljive po potrebi
 • po 5 kašike šećera na svaku teglu
 • tegle od 850 gr
 • Način pripreme
  1. Šljive dobro operite i svaku izbockajte na nekoliko mesta iglom ili čačkalicom kako ne bi pucale prilikom pasterizovanja.
  2. Tegle dobro operite kao i poklopce (ja sterilišem tegle u rerni).
  3. Tegle napunite šljivama, zatim ih napunite vodom pa svu vodu izručite u jedan sud (kako biste imali meru koliko vam je vode potrebno).
  4. U vodu dodajte šećer i stavite na vatru da se otopi pa njome napunite tegle. Svaku teglu dobro zatvorite.
  5. U dublji lonac poređajte tegle (na dnu možete staviti neku krpu ili novine), nalijte hladnu vodu do grlića tegli i uključite šporet.
  6. Kad voda počne da struji, smanjite temperaturu i pasterizujte tegle oko 15-20 ninuta. Ostavite tegle da se ohlade u vodi pa ih hladne odložite u ostavu.

  Zorini Recepti

  Zorini Recepti

  Moji recepti at Domacici
  Supruga sam, majka i baka. Volim sve što je vezano za kulinarstvo, volim da obradujem svoje ukućane a naravno i prijatelje svojim raznoraznim jelima i da vidim njihovo zadovoljstvo na licu. Volim da isprobavam tuđe recepte, da ih modifikujem a najdraže mi je da experimentišem u kuhinji i izmišljam neke nove recepte. Imam svoj blog http://zorinirecepti.blogspot.com, a zadovoljstvo mi je, da i ovde sa vama podelim neke svoje recepte. Hvala vam što me pratite!
  Zorini Recepti
  Zorini Recepti

  Latest posts by Zorini Recepti (see all)