Metvica, menta ili nana

Sve što trebate znati o ovoj izuzetno ljekovitoj biljci.
Metvica, menta ili nana

Bez obzira kako je neko zove, ova biljka je u narodu poznata kao izuzetno ljekovita, a jako je pogodna za pripremu čajeva te kao začin uz razna jela, pogotovo jela od mesa i divljači. Zbog svog ugodnog mirisa mentola nosi naziv menta. Metvica pripada porodici usnatica, kojoj pripadaju između ostalih i origano, majčina dušica, bosiljak, ruzmarin, lavanda i mnoge druge biljke.

Metvica je višegodišnja zeljasta biljka koja cvjeta od juna do augusta. Obično je visoka od 10 do 100 cm i ima uspravnu razgranatu stabljiku. Ona sadrži oko 1% eteričnog ulja čiji sastav čini 50-90% mentola i do 10% mentona. Osim toga sadrži i gorke materije, tanin i fermente.

Metvicino eterično ulje se u organizam unosi u vidu tableta i pastila, a tu su i kapi od metvice i mentina voda. Eterično ulje metvice pomaže u liječenju živaca osjetljivih na hladnoću. Vanjska upotreba ovog ulja pomaže kod truhljenja kože i otklanja glavobolju, dok unutrašnja upotreba djeluje na pojačanje izlučivanja žuči, smiruje grčeve u želucu i crijevima, postepeno otklanja nagon za povraćanjem i smiruje nervozne smetnje kao što je npr. lupanje srca. Pet kapi eteričnog ulja metvice nakapanih na kocku šećera, bombonu ili keks, djeluju protiv vrtoglavice, migrene, glavobolje i mučnine. Oblozi od nane će umiriti osipe i crvene oči.

Čaj od nane se vjerovatno nalazi u svakom domaćinstvu, a mnogi nisu niti svjesni koliko dobrobiti mogu imati od njega. Ipak, prilikom kupovine čaja treba obratiti pažnju na njegov sastav, a najbolji je organski ili onaj koji je napravljen od prirodno uzgojene metvice. Ukoliko niste u mogućnosti da kupite takav čaj, onda kupite neki bez aroma, mirisa i drugih dodataka, već tražite onaj na kojem piše sastav 100% metvica, menta ili nana. Ovaj čaj, osim što uspješno pomaže u liječenju prehlade, umirujuće djeluje na živce i jača ih, a u kombinaciji sa ruzmarinom i matičnjakom pojačava psihičku otpornost i liječi emotivnu nestabilnost.

Kada je u pitanju metvica u kuhinji, odnosno kao začin, ona također ima višestruku primjenu. Metvica se zbog svoje specifične arome dodaje sosovima i pudinzima, daje jelima svježinu, a naročito se to osjeti u supama, čorbama, pečenom mesu i jelima sa povrćem. Metvicom se može začiniti i mladi krompir, paradajz, mrkva i grašak, a najvažnija upotreba joj je za slatka jela i voćne salate. Ukoliko niste znali, metvica dodata mlijeku će spriječiti njegovo ukiseljavanje. Može se upotrebljavati svježa ili, što je još i bolje, osušena, jer tada do izražaja dolazi njena aroma. Sušena metvica se dodaje na početku kuhanja a svježa na sredini kuhanja.

Glamurozna Domacica
Kolekcija recepata na Glamuroznoj Domaćici dolazi od pravih domaćica koje pripremaju obroke u vlastitoj kuhinji i nesebično dijele svoje kulinarsko umijeće sa svim posjetiocima ove web stranice. Jedan mali broj recepata na Domaćici je prevod sa najboljih svjetskih kulinarskih web sajtova. Koristite recepte, komentarišite, dajte svoje prijedloge i naravno, pošsaljite nam vaše recepte.
Glamurozna Domacica
- 2 years ago
Glamurozna Domacica
Glamurozna Domacica

Latest posts by Glamurozna Domacica (see all)