Pravilnom ishranom protiv prehlade i gripe

Jedan od najjednostavnijih načina da se borite protiv sezonskih gripa je da pripazite na svoju prehranu.
Pravilnom ishranom protiv prehlade i gripe

Sa zimskim vremenom dolazi sezona prehlada i gripa za koje se vjeruje da ih izaziva izlaganje i osjetljivost na viruse. Imuni sistem je ključan za borbu protiv hunjavice, prehlade, gripe i grlobolje, te će ljudi sa boljim imunitetom biti manje skloni virusnim upalama. Jedan od najjednostavnijih načina da se borite protiv sezonskih gripa je da pripazite na svoju prehranu.

Obraćanjem posebne pažnje na hranu koju unosite može vam pomoći da izbjegnete nedostatak određenih nutrijenata koji smanjuju pravilnu funkciju imunog i digestivnog sistema. Po pravilu bi trebali izbjegavati jednostavne šećere poput zaslađivača, bijelog šećera, kukuruznog i agave sirupa, pasterizovanog meda, koncentrovanih sokova i alkohola.

Preporučljivo je da izbjegavate mlijeko, gluten, zasićene masne kiseline i kofein. Stručnjaci smatraju da je pametno limitirati unos mesa i životinjskih prerađevina koje su poznate po tome što se teže probavljaju. Pokušajte regulisati obroke i izbjegavajte prejedanje i lošu kombinaciju hrane koja može dovesti do akumulacije toksina u tijelu. Najgore kombinacije hrane su istovremena kombinacija hrane koja sadrži visoki udio proteina poput mesa, orašastih plodova i jaja sa voćem, šećerom i ostalom slatkom hranom.

Da bi pojačali svoj imuni sistem fokusirajte se na hranu, začine i biljke koje sadrže visoki udio nutrijenata koji se lako probavljaju te ojačavaju probavni i imuni sistem. Konzumirajte luk, bijeli luk, kupusasto i zeleno povrće, korijenasto povrće, kurkumu, đumbir, bobičasto voće, alge i quinou. Jedite toplu hranu poput supa, čorbi, variva i čajeva te održite svoj imuni sistem zdravim i otpornim na prehladu i gripu.

Glamurozna Domacica
Kolekcija recepata na Glamuroznoj Domaćici dolazi od pravih domaćica koje pripremaju obroke u vlastitoj kuhinji i nesebično dijele svoje kulinarsko umijeće sa svim posjetiocima ove web stranice. Jedan mali broj recepata na Domaćici je prevod sa najboljih svjetskih kulinarskih web sajtova. Koristite recepte, komentarišite, dajte svoje prijedloge i naravno, pošsaljite nam vaše recepte.
Glamurozna Domacica
- 2 years ago
Glamurozna Domacica
Glamurozna Domacica

Latest posts by Glamurozna Domacica (see all)