11 zanimljivih činjenica o zdravlju

Jedite više, mršajte više! Pročitajte zanimljive činjenice koje će vam pomoći da vodite zdrav život.
11 zanimljivih činjenica o zdravlju

1. Jedna limenka gaziranog pića sadrži 10 kafenih kašika šećera.

2. Prekomjerna konzumacija mesa je loša za okolinu i planetu generalno. Jedite više povrća.

3. Redovito doručkovanje pomaže u regulaciji tjelesne težine jer ubrzava metabolizam.

4. Da bi mogli sasvim normalno da funkcionišu tinejdžeri trebaju da spavaju najmanje 9 sati tokom noći.

5. Fizička aktivnost poput aerobika, jačanja mišića, preskakanja konopca ne samo da trenira vaše tijelo, nego trenira i vaš mozak. Pomaže u borbi protiv depresije.

6. Konzervirana hrana koja ima neograničen ili iznimno dug rok trajanja puna je neprirodnih aditiva koji truju vaš organizam.

7. Jedite više puta dnevno kako biste izgubili na kilaži. Uvedite više manjih obroka dnevno i pogledajte čudo.

8. Svaki dan brojite kalorije, brojanje kalorija pomaže u kontroli onoga što unosite u organizam. Ne mora da znači da velika količina hrane (npr. salata) ima puno kalorija.

9. U vašim ustima nalazi se više bakterija nego što je ljudi na planeti. Koristite vodicu za usta i izbjegnite stvaranje karijesa, kao i upale grla i ždrijela.

10. Više kalorija trošite kada spavate nego kada gledate TV.

11. Pjevajte! Kada pjevate tijelo proizvodi hormone koji pozitivno utiču na rad štitne žlijezde i samim time na cijeli organizam.

Dr. Sanja Tamburić

Dr. Sanja Tamburić

Moji recepti at Domacici
Dr. Sanja Tamburić ND, doktor za alternativnu medicinu, majka dva dječaka Tea i Andrea, zaljubljenik u prirodnu medicinu i zdravu ishranu. Živim i radim u prelijepom Vankuveru, Kanada. Prirodni sokovi su jedan od najlakših načina za detoksifikaciju i duboko čišćenje organizma. Da bi se očistio organizam potrebno je promijeniti dijetu i izbaciti brzu hranu, bijeli šećer, mliječne proizvode, bijelo brašno i procesiranu hranu. Dodavanje što više svježeg zelenog voća i povrća ishrani je ključno za oslobađanje organizma od nagomilanih toksina. Sokovi će vam omogućiti dnevno čišćenje, a namirnice poput cvekle, đumbira, jabuke, mrkve i celera imaju višestruka blagotvorna svojstva za vaš organizam.
Dr. Sanja Tamburić

Latest posts by Dr. Sanja Tamburić (see all)