Bakine šape sa orasima

Znate one prave bakine šape koje se uvijek rade za Božić? Mama je pronašla kuharicu staru preko 30 godina i u njoj sam pronašla recept, baš taj, bakin. Nisam ih stavljala u modlice za šape, već sam ih izrezivala u oblike, a možete ih i rolati u kuglice. Tijesto je super za igranje i ide brzo.
Bakine šape sa orasima
Priprema
Kuhanje
Ukupno
Broj porcija
Težina
30 min
15 min
45 min
6
Srednje
Sastojci
 • 500 g brašna
 • 250 g svinjske masti
 • 250 g mljevenih oraha
 • 250 g šećera
 • 3 jaja
 • šećer u prahu za posipavanje
 • Način pripreme
  1. U veliku posudu stavite sve sastojke i rukama zamijesite tijesto. Prvo tijesto zamijesite u posudi.
  2. Zatim ga samo prebacite na radnu površinu gdje inače mijesite i zamijesite ga do kraja, treba malo vremena dok se sve ne spoji, ali nije teško.
  3. Pećnicu upalite na 180C da se grije.
  4. Ako ćete raditi sa modlicama za šape tada ih obilato namastite, znači stvarno obilato, mislim na skoro pola žličice masti, i kistom ravnomjerno razmažite.
  5. Modlice tijestom punite do pola.
  6. U pećnicu stavljajte peći one istih oblika i debljina kako bi vam se ravnomjerno pekli.
  7. Ako ćete koristiti obične modlice za kekse raznoraznih oblika, tijesto razvaljajte na debljinu oko 1.5-2 cm i izrezujte oblike po želji.
  8. Na tepsiju stavite masni papir i poslažite kekse.
  9. Također, ako vam se neda ni jedno ni drugo ili vam se to tako ne sviđa, od ovog tijesta se mogu oblikovati i kuglice, kao kada radite medenjake.
  10. Postupak je isti, na tepsiju stavite masni papir i poslažite kuglice.
  11. Sve se jednako peče - a to je oko 15 minuta na 180C.

  Šape sa orasima nisam jela sigurno deset godina, one prave bakine koje je uvijek radila za Božić. U mojoj obitelji ih nitko više ne radi, a ja sam se zaželjela tog okusa. Ove godine odlučila sam ih sama raditi. Imala sam starinske modlice za šape, iskopali smo recept iz bakine kuharice stare preko 30 godina, zamijesila sam i tijesto i naoružala se strpljenjem 🙂 Ali nekako mi nije išlo, ima tu jako puno posla, jako puno mazanja kalupa, jako puno punjenja i jako puno paženja pri pečenju, i nekako mi se čini da je taj način baš za bake, kada žele obradovati svoje unuke i ukućane i imaju vremena i snage i volje 🙂 Tako da sam se ja, mlada domaćica, odlučila ovog puta na modlice za kekse, do nekog drugog Božića. Kada sam već zamijesila tijesto, poprilično je podatno za svaku vrstu obrade, izabrala sam Božićne modlice, sobove i polumjesece, i bacila se na izradu. Uspjelo je 🙂 Okus šapa je probudio uspomene, sobovi su spavali u svojoj limenoj kutiji sa anđelima i dočekali su Božić. U slast! 🙂

  Sanja

  Sanja Štrbac

  Sanja Štrbac

  Moji recepti at Domacici
  Ja sam Sanja. Volim cvijeće i slastice me vesele. Volim peći kolače za one koji ih vole jesti. Ne živciram se kada mi je kuhinja neuredna jer - Messy kitchen is a Happy kitchen. Sanjam o šarenim kolačima u bijeloj slastičarnici. Ljubav je ta koja pokreće moj svijet.
  Sanja Štrbac
  Sanja Štrbac

  Latest posts by Sanja Štrbac (see all)