Francuska salata

Danas vam donosim recept za jedan specijalitet, Francusku salatu, koja se inače još naziva i Olivierovom salatom ili Ruskom salatom. Radi se o salati od kiselih krastavaca, krumpira, mrkve, majoneze i graška koja se tradicionalno poslužuje u vrijeme blagdana i nekakvih svećanosti. Osim tih osnovnih namirnica možete dodati i jaja, jabuke i neko drugo povrće pa raditi kombinacije koje vam odgovaraju.
 • Francuska salata
1 2
Priprema
Kuhanje
Ukupno
Broj porcija
Težina
20 min
30 min
50 min
6
Srednje
Sastojci
 • krumpir
 • kiseli krastavci
 • mrkva
 • grašak
 • voda
 • sol
 • majoneza
 • kiselo vrhnje
 • Način pripreme
  1. Ogulite i dobro operite željenu količinu krumpira pa ga narežite na manje komadiće.
  2. Pripremljeni krumpir stavite u lonac sa slanom vodom da se kuha dok ne omekša i pripazite da vam se krumpir ne raskuha.
  3. Kad je krumpir kuhani, ocijedite vodu i ostavite ga da se ohladi.
  4. Paralelno, pripremite i mrkvu.
  5. Ogulite mrkvu, nasjeckajte na manje komade i također ju skuhajte u slanoj vodi pa ostavite da se ohladi.
  6. U posebnu zdjelu ulijte vodu i dodajte sol pa zagrijte vodu.
  7. U vrelu vodu ubacite grašak te ga kuhajte da omekša (možete koristiti i grašak iz konzerve koji je već kuhani pa onda ovaj korak preskočite).
  8. Dok su grašak, krumpir i mrkva na kuhanju, nasjeckajte kisele krastavce.
  9. Kuhano i ohlađeno povrće stavite u zdjelu i zajedno promiješajte.
  10. Dodajte majonezu prema želji.
  11. Dodajte i 2 velike žlice kiselog vrhnja.
  12. Sve dobro izmješajte i stavite u hladnjak na hlađenje.

  Ja u receptu nisam navela točne količine povrća jer ih možete staviti po želji s tim da ja gledam da količine budu jednake kad se povrće nasjecka jedino stavim nešto više kiselih krastavaca jer volimo kad prevladava njihov okus u salati. Također, moj je savjet da kod sjeckanja povrće režete na komadiće otprilike jednake veličine.

  I to je to, poslužite salatu kao prilog a nama je fina i kao samostalno jelo!

  Uljepšajte svoje blagdanske stolove i uživajte u finoj salati!

  Dobar tek!

  Emina

  Emina

  Moji recepti at Domacici
  Ja sam Emina. Vesela sam, uvijek nasmijana i jako se veselim malim stvarima. Obožavam Božić i sve divne božićne običaje. Zaljubljena sam u čarobni svijet slastica, dekorativnih posipa, kistova, špatula i ostalih slastičarskih pomagala. Najviše uživam u fazi dekoriranja ali definitivno je najljepša nagrada vidjeti zadovoljna lica onih kojima s ljubavlju kuham. Sanjar sam koji stalno nešto planira, organizira i ima puno planova i želja u životu. Informatičarka sam koja voli grafički i modni dizajn ali i ručne radove, diy projekte, slikarstvo i uređenje interijera. Želja mi je živjeti uz more, otvoriti slastičarnicu kakve još nigdje nema ili raditi kao dizajner i u slobodno vrijeme pomagati onima kojima je pomoć potrebna. Moje recepte potražite na mom blogu Happiness is Homemade na ovom linku: http://happinessishomemade95.blogspot.com/ a možete me naći i na Facebooku, Pinterestu itd. I na kraju... Keep some room in your heart for the unimaginable. Welcome to my pink dotted world where everything is possible!
  Emina
  Emina

  Latest posts by Emina (see all)