Goji bobice

Goji bobice

Goji bobice (lat. Lycium barbum) je višegodišnja drvenasta biljka od 1 do 3 metra, a autohtona je na području Azije, pogotovo u Kini. Bobice rastu i na Himalajama gdje se koriste u kuhinji i medicini, a poznate su po visokoenergetskim plodovima čokoladnog ukusa. Na zapadu je ova biljka postala poznata u 18. stoljeću kada se u Engleskoj počinje koristiti za kuhanje ili kao ukrasna biljka.

Početnom 21. stoljeća popularnost goji bobica raste, pogotovo zbog medicinskih istraživanja koja potvrđuju da je ovo voće izuzetno dobro za organizam. Bobice su bogate antioksidansima, aminokiselinama i esencijalnim masnim kiselinama. Sadrže veliku količinu vitamina C, željeza, i čak 19 aminokiselina. Osim toga sadrže vitamin B, vitamin E i veliku količinu antioksidansa.

Goji bobice sadrže više proteina nego zrno pšenice, i više vitamina C od narandže. Snižava krvni pritisak i odličan je za smanjenje menustralnih tegoba, te se može koristiti kao antibakterijsko i antigljivično sredstvo. Istraživanja su pokazala da goji bobice sadrže fizalin koji štiti od leukemije i hepatitisa B, te betain koji smiruje nervozu, poboljšava memoriju te smanjuje rizik od infarkta.

Goji bobice štite DNK, a zbog velike količine beta karotena odličan je i za oči. Koristi se za snižavanje holesterola, kao protuupalno sredstvo, a dokazano je da blagotvorno djeluje na probleme sa prostatom i hormonima. Ova superhrana jača imunološki sistem, reguliše rad mokraćnog sistema te daje energiju i blagotvorno djeluje na ten.

Stručnjaci preporučavaju konzumaciju od 10 do 30 gr goji bobica dnevno, a u kineskoj medicini je uobičajeno korištenje i 150 gr svježih bobica dnevno. Zbog lakog kvarenja, goji bobice možete kupiti samo u sušenoj formi ili kao sok, a moguće ih je pronaći kao zamrznutu pulpu ili samljevene u prahu. Prije upotrebe sušene bobice je potrebno skuhati, a mogu se konzumirati i kao čaj.

Glamurozna Domacica
Kolekcija recepata na Glamuroznoj Domaćici dolazi od pravih domaćica koje pripremaju obroke u vlastitoj kuhinji i nesebično dijele svoje kulinarsko umijeće sa svim posjetiocima ove web stranice. Jedan mali broj recepata na Domaćici je prevod sa najboljih svjetskih kulinarskih web sajtova. Koristite recepte, komentarišite, dajte svoje prijedloge i naravno, pošsaljite nam vaše recepte.
Glamurozna Domacica
- 5 months ago
Glamurozna Domacica
Glamurozna Domacica

Latest posts by Glamurozna Domacica (see all)