Japanska jabuka Kaki

Kaki, ili japanska jabuka, je izuzetno ukusno i nadasve ljekovito voće.
Japanska jabuka Kaki

Japanska jabuka Kaki je ukusno i slatko voće koje do sada nije bilo toliko zastupljeno na našim prostorima. U prirodi ovu voćku možete naći u Japanu, Burmi i Kini, a voće koje kupite u našim supermarketima i pijacam je uglavnom uvezeno iz inostranstva. U Evropu je došla oko 15-og stoljeća, a uzgaja se u toplijim predjelima širom cijelog svijeta.

Kaki je listopadno drvo koje ima plodove od žute do crvene boje i koji, kad su zreli, imaju ugodan i sladak ukus koji podsjeća na marelicu. Plodovi se beru u kasnu jesen, a postoji desetak različitih podvrstva kakija koje se razlikuju po boji, obliku, ukusu i veličini ploda. Plod je voće sa nižom količinom kalorija ali velikim udjelom ugljikohidrata koji su odlični za probavu. Kada su minerali u pitanju, kaki ima kalij, kalcij, magnezij i fosfor, a bogata je vitaminima C, B, A i E, te aminokiselinama kao što su lizin, triptofan, alanin i druge.

Osim što se često koristi u kulinarstvu za pripremu različitih slatkiša, kompota i torti, krema i filova. Svježi plodovi japanske jabuke su izuzetno ljekoviti kod probavnih problema. Kaki je koristan i kod ublažavanja visokog pritiska, bolesti jetre i žući, jačanja imuniteta i bolesti živaca, te ima umirujuće dejstvo. Osušeni plod zrelog kakija pomaže kod bolesti bronha i suhog kašlja, ukoliko se uzima samljeven. Osim kao svježi plod ili sok, kaki se može iskoristite u ljekovite svrhe i na drugi način. Oguljeni plod kakija ostavljen na suncu i preko noći poprimiti će bijelu boju izvana te nova ljekovita svojstva i odličan je u borbi protiv bolesti probavnog trakta, za liječenje kašlja i visokih tjelesnih temperatura.

Ljubitelje domaćih alkoholnih pića će obradovati podatak da se od ploda kakija može peči izuzetno aromatična rakija. Kaki se može sušiti i konzumirati kao čaj koji ima visoku nutritivnu vrijednost a njegove sjemenke se mogu iskoristiti kao zamjena za kafu. Čak i sam list biljke može da se koristi u ljekovite svrhe, a osušena kora se može koristiti kao zaslađivač.

Glamurozna Domacica
Kolekcija recepata na Glamuroznoj Domaćici dolazi od pravih domaćica koje pripremaju obroke u vlastitoj kuhinji i nesebično dijele svoje kulinarsko umijeće sa svim posjetiocima ove web stranice. Jedan mali broj recepata na Domaćici je prevod sa najboljih svjetskih kulinarskih web sajtova. Koristite recepte, komentarišite, dajte svoje prijedloge i naravno, pošsaljite nam vaše recepte.
Glamurozna Domacica
- 9 months ago
Glamurozna Domacica
Glamurozna Domacica

Latest posts by Glamurozna Domacica (see all)