Maca: Peruanski ginseng

Maca: Peruanski ginseng

Maca (lat. Lepidium meyenii) je poznat kao peruanski Ginseng. Ovo je višegodišnja biljka koja raste na Andama u Peruu. Uzgaja se zbog svog korjena koji se koristi kao povrće i lijek, a navodno ima i afrodizijačka svojstva. Rastom, veličinom i proporcijama maca podsjeća na rotkvice ili repu čiji je daleki rođak. Zeleno mirišljavo lišće se prostire po zemlji, te neće dostići više od 20 centimetara visine.

Peruanski Ginseng ima korijen koji može varirati u veličini ili obliku pa često možete naći okrugle, sferične, trokutaste korijene u različitim bojama poput crvene, ljubičaste, zlatne, plave, zelene ili crne. Svaki od njih se smatra vlastitom vrstom, a sjemenke određene biljke će imati iste korijene kao matična biljka. Biljke sa tamnijim korijenom (crveni, ljubičasti, crni) sadrže velike količine joda, i odlične su u borbi protiv gušavosti. Smatra se da crna maca daje najviše energije i izdržljivosti, pogotovo zbog svog slatkog i pomalo gorkog ukusa.

Sušeni korijen mace ima visoku nutritivnu vrijednost koja podsjeća na žitarice poput riže i pšenice. Obično sadrži 60-75% ugljikogidrata, 10-14% proteina, 8,5% vlakana i 2,2% masnoća. Ova biljka je bogata kalcijumom i kalijem, a sadrži i željezo, jod, bakar i cink. Maca se uzgaja zbog svojih nutritivnih vrijednosti, a uglavnom se suši i melje te se tako može čuvati i do nekoliko godina. Stanovnici Perua tvrde da maca ima afrodizijačka svojstva, ali istraživanja nisu pokazala nikakve benefite od konzumiranja biljke za ljude koji pate od erektilne disfunkcije ili smanjenja seksualnog apetita.

U Peruu maca se priprema na različite načine, a svježe ubrani korijene koji se peku u jami se smatraju delikatesom. Kuhano korijenje se koristi sa drugim povrćem u džemovima ili supama, a može se i samljeti te koristiti kao brašno za pravljenje hljeba, kolača i palačinaka. Fermentirana maca je glavni sastojak slabog piva chicha de maca.

Glamurozna Domacica
Kolekcija recepata na Glamuroznoj Domaćici dolazi od pravih domaćica koje pripremaju obroke u vlastitoj kuhinji i nesebično dijele svoje kulinarsko umijeće sa svim posjetiocima ove web stranice. Jedan mali broj recepata na Domaćici je prevod sa najboljih svjetskih kulinarskih web sajtova. Koristite recepte, komentarišite, dajte svoje prijedloge i naravno, pošsaljite nam vaše recepte.
Glamurozna Domacica
- 2 years ago
Glamurozna Domacica
Glamurozna Domacica

Latest posts by Glamurozna Domacica (see all)