7 vrsta namirnica koje je bolje jesti sa korom

Sigurno ćete prestati guliti pojedine namirnice nakon ovog teksta.
  • 7 vrsta namirnica koje je bolje jesti sa korom
1 2 3 4 5 6 7 8

Svaki nutricionista će savjetovati da se konzumira što više voća i povrća koji poboljšavaju zdravlje i smanjuju kilažu. Iako možda preferirate salate, činjenica da pranje, guljenje i priprema namirnica može oduzeti veliku količinu vremena. U većini slučajeva ipak možete odustati od guljenja namirnica i tako uštediti vrijeme i povećati unos nutrijenata. Pročitajte koje namirnice možete konzumirati a da im ne ogulite koru.

Krompir

Priprema krompir pirea, salate pa čak i pečeni i kuhani krompir obično podrazumijeva da se koža krompira skida. 20% hranjivih materija poput vitamina B se nalaze upravo u koži ove namirnice, a tu je i većina vlakana. Dobro izribajte krompir i jedite ga sa korom.

Patlidžan

Koža ovog povrća sadrži fitonutrijent nazvan nasunin, koji je jak antioksidans koji pomaže u borbi protiv oštećenih ćelija koje nastaju starenjem.

Batat ili slatki krompir

Upravo ćete u koži ovog narandžastog ploda pronaći najviše nutrijenata. Nemojte ga guliti, nego ga dobro izribajte i unesite u svoj organizam vitamin C, kalij i betakaroten.

Krastavac

Tamno zelena koža krastavca je prepuna antioksidansa i vlakana koji odlično djeluju na imuni sistem. Osim toga, odličan je za probavu i opšte zdravlje.

Mrkva

Ako je dobro operete, nema potrebe da gulite koru mrkve koja sadrži veliku količinu nutrijenata odmah ispod kože.

Pastrnjak

Često nazvan bijelom mrkvom, pastrnjak je manje sladak, ali sadrži jednaku količinu nutrijenata odmah ispod kože.

Jabuke

Ljudi uglavnom skidaju kožu sa jabuka jer je teška za probavljanje, ali je zbog toga prepuna vlakana koji će vam dati osjećaj sitosti. Koža jabuke je bogata vitaminom C i triterpenoidima koji su ključni u brobi protiv karcinoma.

Dr. Sanja Tamburić

Dr. Sanja Tamburić

Moji recepti at Domacici
Dr. Sanja Tamburić ND, doktor za alternativnu medicinu, majka dva dječaka Tea i Andrea, zaljubljenik u prirodnu medicinu i zdravu ishranu. Živim i radim u prelijepom Vankuveru, Kanada. Prirodni sokovi su jedan od najlakših načina za detoksifikaciju i duboko čišćenje organizma. Da bi se očistio organizam potrebno je promijeniti dijetu i izbaciti brzu hranu, bijeli šećer, mliječne proizvode, bijelo brašno i procesiranu hranu. Dodavanje što više svježeg zelenog voća i povrća ishrani je ključno za oslobađanje organizma od nagomilanih toksina. Sokovi će vam omogućiti dnevno čišćenje, a namirnice poput cvekle, đumbira, jabuke, mrkve i celera imaju višestruka blagotvorna svojstva za vaš organizam.
Dr. Sanja Tamburić

Latest posts by Dr. Sanja Tamburić (see all)