Bosiljak

Bosiljak je potpuno jestiva biljka i mogu se konzumirati listovi i sjemenke, a koristi se kao začin, čaj ili napitak.
Bosiljak

Bosiljak (latinski Ocimum basilicum) je biljka niskog i grmastog rasta, najčešće ovalnih, zelenih listova. Poznato je oko šezdeset vrsta ove biljke koja može varirati u izgledu i ukusu a raste u raznim dijelovima svijeta. Iako je prvobitno uzgajan u Aziji, prvi put se spominje u Egiptu prije četiri hiljade godina. Biljka cvjeta uglavnom u rano i kasno ljeto, a može se posaditi u saksije i držati na prozoru. Zimi bosiljak odlično uspijeva ako ga držite u kući, na prozoru.

Ova biljka je poznata po tome što ima jaka antioksidansna sredstva koji su važan dio zdrave prehrane i zdravog načina života. Bosiljak sadrži i beta-karoten koji se u organizmu pretvara u vitamin A i sprječava oksidaciju holesterola u krvotoku te štiti krvne žile. Osim toga ova biljka je odličan izvor vitamina B6 i magnezija. Magneziji poboljšava zdravlje kardiovaskularnog sistema i pomaže u opuštanju krvnih žila i mišića dok vitamin B6 sprječava nakupljanje homocisteina.

Naučna istraživanja su pokazala da bosiljak i njegovo ulje blagotvorno djeluje na imuni sistem čovjeka. Umanjuje rizik od aritmije i pospješuje protok krvi kroz organizam. Sadrži antiseptička i antibakterijska sredstva i može se koristiti za liječenje infekcija i upala. Listovi ove biljke mogu se koristiti za sprječavanje bakterijske infekcije privijanjem na ranu.

Bosiljak je potpuno jestiva biljka i mogu se konzumirati listovi i sjemenke. Koristi se kao začin, čaj ili napitak. Preporučuje se korištenje svježeg bosiljka koji ima intenzivniji ukus i miris u odnosu na sušeni. Ova biljka se koristi u kuhinjama širom svijeta, a jedna od najpoznatijih kulinarskih verzija bosiljka je u Pestu Genovese u kojem se melje sa pinjolima, parmezanom i maslinovim uljem. Služi se uz različita jela od tjestenine i riže, a moguće ga je koristiti i u dezertima poput sladoleda ili voćnih salata. Ako želite napraviti čaj, sve što trebate uraditi je preliti listove biljke vrelom vodom, ostaviti osam minuta, procijediti i konzumirati.

Glamurozna Domacica
Kolekcija recepata na Glamuroznoj Domaćici dolazi od pravih domaćica koje pripremaju obroke u vlastitoj kuhinji i nesebično dijele svoje kulinarsko umijeće sa svim posjetiocima ove web stranice. Jedan mali broj recepata na Domaćici je prevod sa najboljih svjetskih kulinarskih web sajtova. Koristite recepte, komentarišite, dajte svoje prijedloge i naravno, pošsaljite nam vaše recepte.
Glamurozna Domacica
- 2 years ago
Glamurozna Domacica
Glamurozna Domacica

Latest posts by Glamurozna Domacica (see all)