Kako predstaviti hranu na tanjiru

  • Kako predstaviti hranu na tanjiru
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
Počnite od osnovnih stvari. Izaberite tanjire, escajg, čaše i stolnjake. Sve to će dodatno uljepšati izgled vašeg jela. Trik je da izaberete jednostavne boje stolnjaka i tanjira da bi akcent bio na hrani.
Koristite umake kao dekoraciju. Obratite pažnju da hranu servirate u odgovarajućim posudama. Supa treba biti u dubokom tanjiru ili posudi.
Obratite pažnju na oblik povrća i probajte pronaći najbolji način da ga servirate. Pronađite način rezanja koji vama najviše odgovara a zadovoljava vaše estetske kriterije.
Zapamtite da se stilovi serviranja mijenjaju, pa ako želite ostati u trendu obavezno pratite šta se novo događa u svijetu kulinarstva. Pratite blogove, časopise ili televizijske emisije i obavezno ostanite u toku.
Obratite pažnju na prezentaciju glavnog dijela porcije naspram priloga. Nije bitno šta servirate, razmislite kako bi to jelo izgledalo najbolje na tanjiru. Imajte na umu i simetriju i obavezno eksperimentišite.
Odaberite hranu koja odgovara prilici koju obilježavate. Obavezno imajte na umu za koga kuhate ili kakav događaj planirate. Izbjegavajte djeci pripremati hranu koja će se dopasti odraslima i obrnuto.
Pokušajte zamisliti kako ćete servirati stvari na tanjiru prema vrsti večere. Pronađite stil koji odgovara vama i vašim gostima, ili ga s vremena na vrijeme prilagodite onome koga pokušavate zadiviti.
Pronađite način da jednostavno ukrasite jelo. Hrana govori sama za sebe pa bi i ukras trebao biti jestiv. Odaberite jednostavno i elegantno rješenje koje neće zbuniti vaše goste.
Dobro razmislite o ukrasu kojim namjeravate uljepšati jelo. Cvijeće je prihvaćeno u mnogim kulturama, ili korištenje jestivog lišća. Glavno pravilo zapadne kuhinje je da se uvijek servira ukras koji je jestiv, a s obzirom dxa on može utjecati i na ukus, obratite pažnju pri odabiru.
Razmislite o bojama i teksturama. Bijeli sos se često koristi sa bijelim mesom, ali piletina sa karfiolom ili krompirom i bešamel sosom izgleda blijedo i nezanimljivo. Koristite različite boje i teksture da bi dobili što zanimljiviji izgled vašeg jela.
Pametno iskoristite vrijeme. Nemojte trošiti živce na stvari koje nisu bitne za postizanje krajnjeg rezultata. Uživajte u kuhanju onoliko koliko uživajte u jelu.

Amina Bratović

Amina Bratović

Moji recepti at Domacici
Od malena sam voljela da se motam po kuhinji i gledam mamu kako priprema kolače, a danas je kuhanje moja terapija nakon napornog dana. Trudim se praviti brza, ukusna jela iz svih dijelova svijeta i uživati u onome što pružaju druge kulture.
Amina Bratović

Latest posts by Amina Bratović (see all)