Mandarine su višestruko korisne za organizam

Pored toga što su veoma ukusne, veoma povoljno utiču na naše zdravlje. Pročitajte zašto su mandarine baš super!
Mandarine su višestruko korisne za organizam

Mandarine su izuzetno ukusno citrusno voće koje je omiljeno kod velikog broja ljudi. Osim što su ukusne, mandarine imaju višestruku zdravstvenu korist. Naučnici na Univerzitetu Kyoto u Japanu su otkrili da mandarine mogu smanjiti rizik od raka jetre. Ljudi koji imaju hronični virusni hepatitis konzumiranjem soka od svježe mandarine mogu smanjiti rizik od razvoja raka jetre.

Osim toga, mandarine mogu dati i do 80% potrebnog dnevnog unosa vitamina C, koji je višestruko koristan za organizam. Također, antioksidansi u mandarinama mogu sniziti nivo „lošeg“ holesterola, a to rade tako što se bore protiv slobodnih radikala koji oksidiraju holesterol, zbog čega se on lako nakuplja na zidovima arterija. Zbog nakupljanja holesterola krv se usporeno kreće u arterijama, što može povećati rizik od visokog krvnog pritiska, moždanog udara, bolesti srca i oboljenja jetre.

Mandarine su sa čak 3 grama na 100 grama mandarina izuzetan izvor dijetalnih vlakana. Redovno uzimanje vlakana pomaže organizmu da duže osjeća sitost, a preporučena dnevna doza vlakana za djecu i odrasle je oko 20 grama. Treba spomenuti i da mandarine sadrže antioksidanse koji sprječavaju oslobađanje slobodnih radikala i pucanje kože, te su zbog toga izuzetno dobre za njegu lica.

Eterična ulja mandarina su posebno djelotvorna, jer pomažu kod masne i problematične kože na način da kontrolišu lučenje sebuma i čiste začepljene pore. Ona djeluju antiseptički, ubijaju bakterije i sprječavaju upale. Eterično ulje mandarine se koristi kao pomoć kod nesanice, stresa, grčeva u mišićima i napada kašlja, a dovoljno ga je umasirati na sljepoočnice, odnosno druge bolne tačke.

Dr. Sanja Tamburić

Dr. Sanja Tamburić

Moji recepti at Domacici
Dr. Sanja Tamburić ND, doktor za alternativnu medicinu, majka dva dječaka Tea i Andrea, zaljubljenik u prirodnu medicinu i zdravu ishranu. Živim i radim u prelijepom Vankuveru, Kanada. Prirodni sokovi su jedan od najlakših načina za detoksifikaciju i duboko čišćenje organizma. Da bi se očistio organizam potrebno je promijeniti dijetu i izbaciti brzu hranu, bijeli šećer, mliječne proizvode, bijelo brašno i procesiranu hranu. Dodavanje što više svježeg zelenog voća i povrća ishrani je ključno za oslobađanje organizma od nagomilanih toksina. Sokovi će vam omogućiti dnevno čišćenje, a namirnice poput cvekle, đumbira, jabuke, mrkve i celera imaju višestruka blagotvorna svojstva za vaš organizam.
Dr. Sanja Tamburić

Latest posts by Dr. Sanja Tamburić (see all)