Marelice izvor zdravlja

Konzumiranje marelica je veoma preporučljivo jer imaju visoku hranjivu vrijednost i savršene su za održavanje zdrave linije.
Marelice izvor zdravlja

Marelice su zdravo voće koje je niskokalorično i bogato vitaminima A, B2, B3 i C. Osim vitaminima, marelice se mogu pohvaliti velikom količinom prirodnih šećera i činjenicom da sadrže 10 puta više magnezija od ostalog voća. Izvrstan su izvor beta karotena koji se bori protiv problema sa kožom, a suhe marelice su odličan izvor željeza i kalija.

Konzumiranje marelica je veoma preporučljivo jer imaju visoku hranjivu vrijednost i savršene su za održavanje zdrave linije. Ovo voće je poznato i kao blagi laksativ i koristi se u liječenju opstipacije, a pomaže probavi ako se konzumira prije jela. S obzirom da su bogate vitaminom A, marelice se koriste u borbi protiv bubuljica i drugih kožnih poremećaja, a sok od lišća ove biljke se koristi za tretiranje ekcema i opeklina.

Zbog toga što sadrže veliku količinu minerala, koriste se u borbi protiv anemije, tuberkuloze i astme. Sadrži i likopen, antioksidans koji sprječava karcinom prostate, bolesti srca i prehladu. Suhe marelice su bogate kalijem i preporučavaju se djeci i starijim osobama kao prirodni lijek. Poboljšavaju funkciju mozga zbog visokog sadržaja magnezija i fosfora i pomaže u normalizaciji krvnog pritiska.

Sok od marelice može pozitivno uticati na kiselost u želudcu i ublažiti simptome poput nadutosti. Čaj od ovog voća ublažava probleme probavnog sustava, a sok se koristi kao prirodni diuretik koji možete uzimati svakodnevno.

Dr. Sanja Tamburić

Dr. Sanja Tamburić

Moji recepti at Domacici
Dr. Sanja Tamburić ND, doktor za alternativnu medicinu, majka dva dječaka Tea i Andrea, zaljubljenik u prirodnu medicinu i zdravu ishranu. Živim i radim u prelijepom Vankuveru, Kanada. Prirodni sokovi su jedan od najlakših načina za detoksifikaciju i duboko čišćenje organizma. Da bi se očistio organizam potrebno je promijeniti dijetu i izbaciti brzu hranu, bijeli šećer, mliječne proizvode, bijelo brašno i procesiranu hranu. Dodavanje što više svježeg zelenog voća i povrća ishrani je ključno za oslobađanje organizma od nagomilanih toksina. Sokovi će vam omogućiti dnevno čišćenje, a namirnice poput cvekle, đumbira, jabuke, mrkve i celera imaju višestruka blagotvorna svojstva za vaš organizam.
Dr. Sanja Tamburić

Latest posts by Dr. Sanja Tamburić (see all)