Peršun

Listovi peršuna su jestivi, a mogu se koristiti kao začin, čaj ili jestiva boja za hranu. Peršun je moguće konzumirati svježeg ili termički obrađenog, a neizostavan je sastojak svake supe.
Peršun

Peršun ili peršin (latinski petroselinum crispum) je jedan od najpopularnijih začina na svijetu koje možete pronaći u bilo kojoj prodavnici. Dostupan je tokom cijele godine, otporan je na mraz, a cvjeta od juna do augusta, dok mu sjemenke sazrijevaju od jula do septembra. Cvjetovi ove višegodišnje biljke su hermafroditi, što znači da imaju i muške i ženske spolne organe koje oprašuju insekti.

Peršun sadrži prirodna eterična ulja i flavanoide, te je odličan izvor vitamina C, A i K. Istraživanja su pokazala da eterična ulja štite od malignih oboljenja, pogotovo raka pluća. Osim toga, peršun štiti tijelo od štetnosti kemoterapije i neutralizira djelovanje hemijskih tvari koje su štetne za organizam. Bogat je antioksidansima koji se vežu za slobodne radikale i sprječavaju štetno djelovanje na organizam. Ekstrakt peršuna povećava antioksidacijski kapacitet crvenih krvnih zrnaca.

Peršun sadrži i vitamine C i A koje igraju važnu ulogu u zaštiti organizma od slobodnih radikala, raka, dijabetesa, astme, arteroskleroze. Vitamin C ima antiinflamatorno djelovanje i važan je za održavanje zdravog imuniteta. Može spriječiti česte prehlade, gripe i upale usne i ušne šupljine. Betakaroten povoljno utiče na ljute koji boluju od astme ili na one koji pate od reumatidnih ili osteo-artritisa. Sadrži volnu kiselinu koja je neophodna za rad srca i kardiovaskularnog sistema.

Listovi peršuna su jestivi, a mogu se koristiti kao začin, čaj ili jestiva boja za hranu. Peršun je moguće konzumirati svježeg ili termički obrađenog, a neizostavan je sastojak svake supe. Ova biljka se može koristiti u svakom jelu kao dodatak ili ukras. Moguće ga je sušiti i mljeti, a najlakše ga je čuvati u frižideru u ladici namijenjenoj za čuvanje povrća. Peršun se lako zamrzava, tako da ga uvijek možete imati pri ruci. Osušiti ga možete vrlo lako, samo ga nasjeckajte i ostavite da se suši na kuhinjskoj krpi. Držite ga u staklenoj flašici na hladnom, tamnom i suhom mjestu.

Glamurozna Domacica
Kolekcija recepata na Glamuroznoj Domaćici dolazi od pravih domaćica koje pripremaju obroke u vlastitoj kuhinji i nesebično dijele svoje kulinarsko umijeće sa svim posjetiocima ove web stranice. Jedan mali broj recepata na Domaćici je prevod sa najboljih svjetskih kulinarskih web sajtova. Koristite recepte, komentarišite, dajte svoje prijedloge i naravno, pošsaljite nam vaše recepte.
Glamurozna Domacica
- 2 years ago
Glamurozna Domacica
Glamurozna Domacica

Latest posts by Glamurozna Domacica (see all)