Trešnje kao lijek

Ovim ukusnim plodovima pripisivala su se ljekovita sredstva od davnina.
Trešnje kao lijek

Medicinska istraživanja su nedavno potvrdila da sve te narodne priče imaju svoje temelje, te da su trešnje izuzetno zdravo voće.
Trešnje su jako dobar izvor vitamina i sadrže antioksidanske koje ga čine izuzetno zdravim voćem. Trešnje imaju vitamina C, A, B i bioflavanoide, elagičnu kiselinu, antocijanin i melatonin. Svi ti sastojci su odlični u borbi protiv raka i za prevenciju srčanih bolesti. Trešnje ublažavaju bolove od artritisa i gihta i smanjuju glavobolju. Svježe trešnje su odlične za smanjenje fizičkog i psihičkog umora, a slične odlike imaju i višnje.
Konzumiranje trešanja može pomoći u sprječavanju srčanih bolesti, raka, smanjiti bolove i poboljšati zdravlje kostiju. Trešnje sadrže malo kalorija, ne sadrže masnoće i imaju visok udio vode. Istraživanja su pokazala da povećani unos vode u organizam povećava energiju i pomaže u ubrzanju organizma. Trešnje imaju mnogo kalija što pomaže kod izlučivanja viška vode iz organizma.
Trešnje sadrže kombinaciju antioksidanska, bogate su vlaknima, vitaminima i mineralima. Jedna trešnja ima samo 4 kalorije, pa 1 šolja trešanja sadrži 90 kalorija. Ovo voće ima jednaku količinu ugljikohidrata i proteina i ne sadrži nikakve masnoće.
Trešnje pročišćavaju krv i podižu energiju, a odavno se koriste u pripremi kolača i deserta. Pripremite ukusni džem, kolač ili sok od trešanja i uživajte u ovom ukusnom voću dok je u sezoni. Ako imate puno trešanja, izvadite mu košpice i smrznite ga. Ono će i dalje zadržati svoje nutrijente i ukus će im ostati gotovo isti.

Dr. Sanja Tamburić

Dr. Sanja Tamburić

Moji recepti at Domacici
Dr. Sanja Tamburić ND, doktor za alternativnu medicinu, majka dva dječaka Tea i Andrea, zaljubljenik u prirodnu medicinu i zdravu ishranu. Živim i radim u prelijepom Vankuveru, Kanada. Prirodni sokovi su jedan od najlakših načina za detoksifikaciju i duboko čišćenje organizma. Da bi se očistio organizam potrebno je promijeniti dijetu i izbaciti brzu hranu, bijeli šećer, mliječne proizvode, bijelo brašno i procesiranu hranu. Dodavanje što više svježeg zelenog voća i povrća ishrani je ključno za oslobađanje organizma od nagomilanih toksina. Sokovi će vam omogućiti dnevno čišćenje, a namirnice poput cvekle, đumbira, jabuke, mrkve i celera imaju višestruka blagotvorna svojstva za vaš organizam.
Dr. Sanja Tamburić

Latest posts by Dr. Sanja Tamburić (see all)