Razlozi zbog kojih trebate jesti maline

Pored toga što su jako ukusne maline su izuzetno dobre po vaše zdravlje. Da li ste znali da od listova maline možete praviti ljekovite čajeve?
Razlozi zbog kojih trebate jesti maline

Brojni stručnjaci tvrde da malina ima više sastojaka korisnih za zdravlje nego bilo koja druga hrana. Npr. u odnosu na paradajz malina ima 10 puta više antioksidanata. Antioksidansi neutrališu slobodne radikale koji oštećuju ćelije i uzrokuju bolesti.

Malina spada u jagodičasto voće, raste kao višegodišnji grm, sa sitnim, crvenim i sočnim plodovima slatkog ukusa. Ukrštanjem i kalemljenjem dobijeno je više sorti, a poznati nazivi su: crvena jagoda, malina, crvena kupina, pitoma kupina, planinska malina. Maline su dobre u slučajevima dijareje i ekcema, također ekstrakt iz ploda deluje protiv virusa. Pored toga maline aktiviraju i pankreas na lučenje insulina, zbog čega se preporučuje za snižavanje šećera u krvi.

U malinama ima zavidna količina elaginske kiseline. Ova kiselina spriječava umnožavanje ćelija raka. Istovremeno, sprečava oštećenje DNK, a ne deluje na normalne ćelije zadužene za imunološku odbranu organizma.

Maline pomažu i prilikom povišene tjelesne temperature, čiste žuč, pospešuju izbacivanje peska iz bubrega, jačaju imunitet i srce, normalizuju krvnu sliku.

I listovi maline su također ljekoviti. Od listova mogu se praviti ljekoviti čajevi. Antocijani koje ona sadrži predstavljaju materije koje, pored svog antioksidantnog dejstva, deluju i protiv bakterija i gljivica. Stručnjaci su utvrdili i da malina deluje povoljno na srce, krvne sudove, kožu i imuni sistem.

Preporučuje se unos 130 grama malina dnevno, stoga znate šta vam je činiti. Uživajte!

Dr. Sanja Tamburić

Dr. Sanja Tamburić

Moji recepti at Domacici
Dr. Sanja Tamburić ND, doktor za alternativnu medicinu, majka dva dječaka Tea i Andrea, zaljubljenik u prirodnu medicinu i zdravu ishranu. Živim i radim u prelijepom Vankuveru, Kanada. Prirodni sokovi su jedan od najlakših načina za detoksifikaciju i duboko čišćenje organizma. Da bi se očistio organizam potrebno je promijeniti dijetu i izbaciti brzu hranu, bijeli šećer, mliječne proizvode, bijelo brašno i procesiranu hranu. Dodavanje što više svježeg zelenog voća i povrća ishrani je ključno za oslobađanje organizma od nagomilanih toksina. Sokovi će vam omogućiti dnevno čišćenje, a namirnice poput cvekle, đumbira, jabuke, mrkve i celera imaju višestruka blagotvorna svojstva za vaš organizam.
Dr. Sanja Tamburić

Latest posts by Dr. Sanja Tamburić (see all)