10 razloga zašto izabrati grašak

Kada kupujete grašak provjerite jesi lu mahune lijepo zelene, glatke, mesnate i sočne, kraj petiljki svježe rezan, a zrna puna i gusto nagurana. Kupljeni ili ubrani grašak što prije potrošite, u frižideru ga čuvajte najviše dva dana.
10 razloga zašto izabrati grašak

1. Grašak je izvanredan izvor čak osam vitamina, šest minerala, prehrambenih vlakana i proteina.

2. Osigurava nutritijente koji su vrlo važni za zdravlje kostiju. Izvanredan je izvor vitamina K1, koji aktivira osteokalcin, protein koji omogućava ugradnju kalcija unutar kostiju.

3. Dobar izvor vitamina B6 i folne kiseline, koji utiču na smanjenje nivoa homocisteina, molekule koja može poremetiti povezivanje kolagena u kostima, te tako povećati rizik od osteoporoze.

4. Vitamin B6, folna kiselina i vitamin K, vitamini kojih je grašak dobar izvor, učestvuju u održavanju zdravlja kardiovaskularnog sistema.

5. Bogat je nutrijentima koji učestvuju u proizvodnji energije.

6. Grašak je dobar izvor vitamina B1, pantotenske kiseline i vitamina B6, te dobar izvor riboflavina i niacina, proteina i masti. Pantotenska kiselina igra važnu ulogu u regulaciji stresa jer potiče rad nadbubrežne žlijezde.

7. Odličan je izvor željeza.

8. Osigurava brojne nutrijente, uključujući vitamin C, koji su vrlo važni za odvijanje procesa kojima se organizam brani od oštećenja na molekuli DNA – oštećenja koja se smatrau pretečom razvoja malignih bolesti.

9. Sadrži mangan, koji njeguje kožu i kosu.

10. Bogat je vlaknima, te odlično djeluje na probavu.

Dr. Sanja Tamburić

Dr. Sanja Tamburić

Moji recepti at Domacici
Dr. Sanja Tamburić ND, doktor za alternativnu medicinu, majka dva dječaka Tea i Andrea, zaljubljenik u prirodnu medicinu i zdravu ishranu. Živim i radim u prelijepom Vankuveru, Kanada. Prirodni sokovi su jedan od najlakših načina za detoksifikaciju i duboko čišćenje organizma. Da bi se očistio organizam potrebno je promijeniti dijetu i izbaciti brzu hranu, bijeli šećer, mliječne proizvode, bijelo brašno i procesiranu hranu. Dodavanje što više svježeg zelenog voća i povrća ishrani je ključno za oslobađanje organizma od nagomilanih toksina. Sokovi će vam omogućiti dnevno čišćenje, a namirnice poput cvekle, đumbira, jabuke, mrkve i celera imaju višestruka blagotvorna svojstva za vaš organizam.
Dr. Sanja Tamburić

Latest posts by Dr. Sanja Tamburić (see all)