15 namirnica za zdravo srce

S današnjim brzim načinom života imamo sve manje vremena da se bavimo fizičkom aktivnošću i zdravo hranimo. Izbor hrane može drastično uticati na zdravlje Vašeg srca, energiju i kontrolu apetita. Održavajte svoje srce u savršenoj formi sa ovim ukusnim i zdravim namirnicama.
  • 15 namirnica za zdravo srce
  • Kokosovo ulje
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16

LUBENICA

Jede vam se nešto slatko? Pojedite niskokaloričnu lubenicu koja je odličan izvor antioksidansa i vlakana. Ova namirnica ima cituline koji poboljšavaju zdravlje krvnih sudova i može pozitivno uticati na pacijetne koji pate od dijabetesa. Lubenica je prepuna vitamina C i A, kalija i magnezijuma.

PARADAJZ

Paradajz sadrži izuzetno dobru dozu vitamina C. Probajte napraviti vlastiti paradajz sos i uživajte u ovoj ukusnoj namirnici. Vitamin C je antioksidans koji štiti ćelije od propadanja i izuzetno je  zdrav za vaše srce.

AVOKADO

Ovo povrće je bogato nezasićenim masnim kiselinama, kalija i minerala koji su poznati po kontroli krvnog pritiska. Odličan je izvor vitamina C i vlakana. Osim zdrave doze vlakana, avokado pomaže u apsorpciji ostalih aksioksidansa koji se nalaze u drugom povrću.

BOBIČASTO VOĆE

Konzumacijom bobičastog voća odražavati ćete svoje srce zdravim, a odlična su zamjena za nezdravi slatkiš. Ovakva vrsta voća povećavaju dobri i smanjuju loši holesterol i krvni pritisak. Imaju malo kalorija i ukusno su rješenje za prevenciju od raka.

BLITVA

Osim što sadrži malu količinu kalorija, blitva sadrži vitamine K, A i C, te folate, magnate, kalcijum i vlakna. Ovi nutrijentni su vrlo bitni za održavanje zdrave koagulacije krvi i preveniraju kacifikaciju arterija, te štite kosti i održavaju njihovu čvrstoću.

GRAH

Pola šolje graha dnevno održavati će vaše srce zdravim. Vlakna su glavni razlog zbog kojeg je grah izuzetno dobar za zdravlje, a spriječava apsorpciju kolesterola. Ovo povrće sadrži i folate, magneziji, kalciji te omega-3 masne kiseline.

ORASI

Savršena grickalica koja poboljšava funkcije srca i sadrži omega 3 masne kiseline i antioksidanse. Orasi štite krvne sudove i odlična je grickalica za dijabetičare. Šaka oraha dnevno smanjuje nivoe holesterola u krvi i smanjuje osjećaj gladi.

QUINOA

Ova žitarica koja je u stvari sjemenka ima nevjerovatnu nutricionističku vrijednost. Odličan je izvor vegetarijanskog protejina koji je izuzetno zdrav za srce, bubrege i održava krvni pritisak zdravim. Quinoa sadrži skoro dva puta više vlakana od ostalih žitarica i prepuna je antioksidansa i nezasićenih masnih kiselina.

KOKOSOVO ULJE

Umjesto klasičnog ulja probajte koristiti kokosovo ulje koje je zdravije za vaše srce. Osim što ga tijelo koristi kao izvor energije umjesto da ga pohranjuje kao masnoću, kokosovo ulje se bori protiv upala, mikroba i gljivica.

LOSOS

Studije su pokazale da ljudi koji svake sedmice jedu ribu imaju 30% manje šanse od razvijanja srčanih bolesti. Ribe iz hladne vode kao što je losos sadrže omega 3 masne kiseline, smanjuju nivo štetnih lipida i smanjuju krvni pritisak.

BADEMI

Ovo orašasto voće je odlično za održavanje zdravlja srca. Studije su pokazale da šaka badema dnevno smanjuje holesterol, a prepun je vitamina E, kalcija, željeza, magnezija, fosfora, kalija, cinka, omega 3 masnih kiselina, vlakana i proteina koji su izuzetno bitni za održavanje zdravog srcanog mišića.

GRAŠAK

Stavite ih u tanjir tjestenine ili salatu, a možet eih pripremiti kao prilog. Grašak je prepun vlakana, a odličan je u održavanj u zdrave tjelesne težine. Jedna šolja ovog povrća sadrži samo 100 kalorija, a bogata je vlaknima i proteinima.

NISKOKALORIČNI JOGURT

Jogurt sa malim udjelom masnoće izuzetno povoljno djeluje na zdravlje srca. Osim toga štiti desni koje mogu povećati rizik od srčanih oboljenja. Jogurt sadrži antioskidanse, vitamine, vlakna i probiotike koji su odlični za cjelokupno zdravlje i probavu.

OVSENA KAŠA

Cjelovite žitarice održavaju zdravlje vašeg srca i odčina su dijetalna hrana. Počnite dan sa ovsenom kašimom i smanjite rizik od srčanih oboljenja. Osim toga duže ćete biti siti, te ćete zvog toga jesti puno manje.

DINJA

Dinja je prepuna vitamina C. Ovo je odlično voće koje možete grickati cijeli dan. Zbog velikog udjela vitamina C koji služi kao antioskidans, dinja je odlična za borbu protiv oštećenih ćelija i u borbi protiv slobodnih radikala. Osim toga sadrži vitamine A, B, K, te magneziji, kaliji i vlakna.

Dr. Sanja Tamburić

Dr. Sanja Tamburić

Moji recepti at Domacici
Dr. Sanja Tamburić ND, doktor za alternativnu medicinu, majka dva dječaka Tea i Andrea, zaljubljenik u prirodnu medicinu i zdravu ishranu. Živim i radim u prelijepom Vankuveru, Kanada. Prirodni sokovi su jedan od najlakših načina za detoksifikaciju i duboko čišćenje organizma. Da bi se očistio organizam potrebno je promijeniti dijetu i izbaciti brzu hranu, bijeli šećer, mliječne proizvode, bijelo brašno i procesiranu hranu. Dodavanje što više svježeg zelenog voća i povrća ishrani je ključno za oslobađanje organizma od nagomilanih toksina. Sokovi će vam omogućiti dnevno čišćenje, a namirnice poput cvekle, đumbira, jabuke, mrkve i celera imaju višestruka blagotvorna svojstva za vaš organizam.
Dr. Sanja Tamburić

Latest posts by Dr. Sanja Tamburić (see all)