Lizalice od meda i đumbira

Prirodne i zdrave lizalice od meda i đumbira koje pored toga što su preukusne, pomažu sa jutarnjom mučninom i kod bolnog grla. Đumbir je fantastičan kod stomačnih tegoba i za grlo, a kombinacija meda i đumbira ubrzava metabolizam i pomaže sa gubitkom kilogram. Sa ovim lizalicama spajate lepo i korisno.
Lizalice od meda i đumbira
Priprema
Kuhanje
Ukupno
Broj porcija
Težina
10 min
15 min
25 min
5
Lagano
Sastojci
 • 1 šolja meda
 • 5 kašičica đumbira u prahu (količina može da varira po ukusu)
 • Način pripreme
  1. Pripremite papir za pečenje i štapiće za lizalice. Ja ih nisam imala pa sam koristila one za ražnjiće kojima sam odlomila špicasti vrh.
  2. Sipajte med u posudu sa duplim dnom (ako nemate može i obična samo morate sporije i pažljivije da zagrevate med kako ne bi igoreo) i zagrevajte ga na srednjoj temperaturi do ključanja.
  3. Kada provri smanjite temperaturu i ostavite ga ta ključa nekih 10ak minuta, dok ne dostigne temperaturu od 150 stepeni.
  4. Ako nemate termometar za kuvanje, znaćete da je vreme da skinete med sa vatre ako kada ubacite malu količinu meda u čašu sa ledenom vodom med postane lomljiv.
  5. Ako i dalje može da se razvlači i oblikuje potrebno je da kuvate još malo.
  6. Kada dostignete željenu temperaturu sklonite med sa vatre i umešajte đumbir.
  7. Lagano prelivajte smesu preko pripremljenih štapića u željenom obliku i onda sačekajte da se lizalice ohlade.
  8. Kako bi se manje lepile ja sam ih 'pobrašnila' sa još malo đumbira u prahu.
  9. Ako vam se ne dopadaju oblici koje ste dobili, jer ipak je ovo vrlo pipav i nepredvidiv proces ako nemate kalupe, dok je smesa još topla uzmite je u ruke i oblikujte u kuglice u koje ćete naknadno staviti štapiće, ili ih jednostavno uvijati ko bombonice. Predlažem da ovo radite koristeći tanke gumene rukavice:)

  Lidija

  Lidija

  Moji recepti at Domacici
  Ako kliknete na moje ime mozete posjetiti moju blog stranicu sa jos recepata.
  Lidija
  Lidija

  Latest posts by Lidija (see all)