Lubenica

Lubenica je bogata elektrolitima i vodom i prirodno je sredstvo u borbi protiv dehidracije i visokih temperatura.
Lubenica

Lubenica se smatra voćem iako spada u porodicu krastavaca. Porijeklom je iz Afrike, a prvi su je počeli uzgajati Egipćani. Za ishranu se koristi plod lubenice, a sok je veoma ljekovit i odlično se kombinuje i sa drugim voćem. Koristi se za pripremu slanih, slatkih jela i salata, a u našem podneblju se u glavnom koristi kao dezert. Osim ploda i soka, sjemenke lubenice u Africi se koriste za pripremu određenih vrsta hljeba.

Malo ko može odoliti ukusnoj, slatkoj i hladnoj lubenici za vrijeme vrelih ljetnih dana. Ovo voće je veoma zdravo i niskokalorično. Lubenica je bogata elektrolitima i vodom i prirodno je sredstvo u borbi protiv dehidracije i visokih temperatura. 100 grama ovog ukusnog voća ima samo 30 kalorija, a izuzetno je bogata antioksidansima.

Lubenica je odličan izvor vitamina A koji je važan za održavanje zdrave i elastične kože, a štiti i zdravlje usne šupljine i pluća. Bogata je likopenom, betakarotenom, luteinom, zeksantinom i kriptoksantinom, antioksidansima koji se bore protiv tumora crijeva, prostate i grudi. Lubenica je bogata kalijem i odličan saveznik u prevenciji srčanih i moždanih udara. Osim toga sadrži velike količine vitamina B6, B-1, vitamina C koji pomaže imunološkom sistemu u borbi protiv infekcija.

Dr. Sanja Tamburić

Dr. Sanja Tamburić

Moji recepti at Domacici
Dr. Sanja Tamburić ND, doktor za alternativnu medicinu, majka dva dječaka Tea i Andrea, zaljubljenik u prirodnu medicinu i zdravu ishranu. Živim i radim u prelijepom Vankuveru, Kanada. Prirodni sokovi su jedan od najlakših načina za detoksifikaciju i duboko čišćenje organizma. Da bi se očistio organizam potrebno je promijeniti dijetu i izbaciti brzu hranu, bijeli šećer, mliječne proizvode, bijelo brašno i procesiranu hranu. Dodavanje što više svježeg zelenog voća i povrća ishrani je ključno za oslobađanje organizma od nagomilanih toksina. Sokovi će vam omogućiti dnevno čišćenje, a namirnice poput cvekle, đumbira, jabuke, mrkve i celera imaju višestruka blagotvorna svojstva za vaš organizam.
Dr. Sanja Tamburić

Latest posts by Dr. Sanja Tamburić (see all)