Nekuvan i kuvan mleveni paradajz

Vreme je za zimnicu :) ili zimnicino doba =D
Nekuvan i kuvan mleveni paradajz
Težina
Srednje
Sastojci

Način pripreme
 1. Svez i zdrav paradajz oprati u hladnoj vodi (to je vazno, jer paradajz treba da bude hladan kada se stavlja u boce), oljustiti i samleti. Posoliti po ukusu.
 2. Na 1kg paradajza staviti 1gr salicila.
 3. U poslednje vreme nerado se stavlja salicil za konzervisanje raznih zimnica.
 4. Medjutim, upotreba salicila u manjoj kolicini nije skodljiva , a on konzervira i cuva povrce od kvara.
 5. Izmesati masu uz dodavanje celerovog lisca i ljutih celih papricica.
 6. Boce treba da su dobro oprane i ocedjene.
 7. Puniti boce i u svaku stavljati po jednu tanku ljutu papricicu, (ako volite). Svaku bocu naliti odozgo sa po malo ulja. Boce dobro zatvoriti i ostaviti na hladno mesto.
 8. Protivnici salicila mogu da koriste konzervans, a protivnici bilo koje vrste hemije mogu da samelju paradajz i u plasticnim flasama u zamrzivac, i to je to.

 1. Slicno se sprema i kuvani paradajz, tako sto se neljusteni samelje i kuva kratko da provri, uz dodavanje soli po ukusu i malo secera.
 2. Sipa se vreo u vruce boce koje se dobro uviju svaka posebno, necim kao sto su novine npr.
 3. Pre zatvaranja se u svaku flasu stavi odozgo na vrh noza salicila.
 4. Ovako vruce flase se dobro pokriju i uviju cebetom dok se ne ohlade ,a onda se stave na hladno mesto.

Ja, licno, volim nekuvani paradajz, i obicno koristim meru od 10kg paradajza, 1 kesice salicila, 3-4 jelovske kasike soli. I celerov list i ljute papricice, naravno. Ostale moje recepte i mojih FB prijateljica, mozete pogledati na mojoj stranici: https://www.facebook.com/CacinaKuhinja

 

 

Caca

Caca

Moji recepti at Domacici
Vrlo je jednostavno, volim da kuvam i da vidim osmehe zadovoljstva na licima mojih najdrazih kad su na mom kazanu. Danas je hrana "u modi", talas novotarija i eksperimentisanja sa namirnicama od kojih neke ne bih unela u kucu. Ali ako volite tradicionalnu kuhinju, onda ce vam se moja stranica svideti. Na njoj cete videti moje recepte i recepte mojih prijateljica. Naravno, ima i po neceg novog, ali mora da bude dobro :) Posetite moju stranicu Cacina kuhinja, na fejsu :)
Caca
Caca

Latest posts by Caca (see all)