Paradajz: Čuvar vašeg zdravlja

Paradajz djeluje na alergije, artritis, astmu, bolesti krvnih sudova i srca, ekcema a jača imunitet i štiti organizam od prehlade i infekcija.
Paradajz: Čuvar vašeg zdravlja

Zbog velikog udjela vitamina C paradajz je hrana koja pomaže u borbi protiv starenja. Porijeklom iz Srednje i Južne Amerike, ova biljka je bila uzgajana za vrijeme Asteka i Inka. U Evropu je stigla u 15. vijeku, najprije u Španiju i Portugal. Zbog svoje hranjive i ljekovite vrijednosti postao je jedna od omiljenih salata i soseva.

Paradajz danas predstavlja osnovu mediteranske kuhinje i savršeno se slaže sa tjesteninom, sirevima, jajima, rižom, ribom i mesom. Na svijetu ima jako puno različitih vrsta paradajza a kod nas su najpoznatiji volovo srce, sitni paradajz cherry, jabučar i pelat od kojeg se prave sosevi. Crvena boja paradajza potiče od likopena koji je poznat po svojim antioksidansnim odlikama.

 

Odličan je u borbi protiv slobodnih radikala a dokazano je da je učinkovit u borbi protiv tumora prostate. Paradajz je bogat bjelančevinama, beta karotenom, vitaminima A, B, C, D, K, gvožđem, kalijem, kalcijumom, magnezijem, natrijem i fosforom. Djeluje i protiv alergija, astme, artritisa, anemije i bolesti srca i krvnih sudova.

Istraživanja su pokazala da je paradajz najdjelotvorniji ako se uzima u formi soka. Reguliše metabolizam i izbacuje suvišnu tečnost iz organizma. Snižava pritisak i popravlja krvnu sliku. Paradajz je izuzetno ukusan i zdrav, a sada je u sezoni. Uživajte u njemu koliko god možete i konzumirajte ga što češće.

Dr. Sanja Tamburić

Dr. Sanja Tamburić

Moji recepti at Domacici
Dr. Sanja Tamburić ND, doktor za alternativnu medicinu, majka dva dječaka Tea i Andrea, zaljubljenik u prirodnu medicinu i zdravu ishranu. Živim i radim u prelijepom Vankuveru, Kanada. Prirodni sokovi su jedan od najlakših načina za detoksifikaciju i duboko čišćenje organizma. Da bi se očistio organizam potrebno je promijeniti dijetu i izbaciti brzu hranu, bijeli šećer, mliječne proizvode, bijelo brašno i procesiranu hranu. Dodavanje što više svježeg zelenog voća i povrća ishrani je ključno za oslobađanje organizma od nagomilanih toksina. Sokovi će vam omogućiti dnevno čišćenje, a namirnice poput cvekle, đumbira, jabuke, mrkve i celera imaju višestruka blagotvorna svojstva za vaš organizam.
Dr. Sanja Tamburić

Latest posts by Dr. Sanja Tamburić (see all)