Tikvice: Savršen izvor vlakana

Tikvice su poznate kao ljetna hrana, a sadrže više od trećine dnevno preporučene količine vitamina C.
Tikvice: Savršen izvor vlakana

Antioksidansno povrće štiti vaše oči od bolesti poput katarakte i odlično je za snižavanje pritiska.

Tikvice su savršena ljetna namirnica koja se može kupiti tijekom cijele godine a može se jesti termički obrađena ili sirova. Ovo povrće potiče iz meksika, a ljudi je konzumiraju već 10.000 godina. Postoji veliki broj različitih vrsta tikvica i razlikuju se po obliku, veličini, boju i ukusu. Tikvice mogu narasti do nevjerovatnih veličina, ali najbolji ukus imaju plodovi čija dužina ne prelazi 15 cm. Osim ploda jestivi su i cvjetovi tikvica koji se često pune i pohuju.

Tikvice su odličan izvor vitamina C, magnezija, vitamina A, kalija, vlakana, folne kiseline, fosfora i vitamina B2. Zbog toga je ovo povrće popularno za čuvanje zdravlja krvotoka. Magnezij je bitan u prevenciji srčanog i moždanog udara, a zajedno sa kalijem regulišu pritisak. Vitamin C i betakaroten smanjuju oskidaciju holesterola i smanjuju rizik od arteroskleroze.

Folna kiselina reguliše homocisteine, a vlakna utiču na smanjenje holesterola i sprječavaju pojavu bolesti srca. Tikvice odlično djeluju i na zdravlje probavnog sistema, uklanjaju toksine iz organizma i odlične su u borbi protiv stanica raka. Pri kupovinu pazite da kupujete teške plodove srednjih ili manjih dimenzija.

Tikvice u frižideru mogu ostati do sedam dana a moguće ih je i zamrznuti. Prije zamrzavanja dobro ih je izrezati na kriške i kratko blanširati. Iako su dostupne tokom cijele godine ljetne tikvice su mekše i ukusnije od onih koji dozrijevaju zimi, a njihov blagi ukus se slaže sa bosiljkom, ružmarinom i majčinom dušicom.

Dr. Sanja Tamburić

Dr. Sanja Tamburić

Moji recepti at Domacici
Dr. Sanja Tamburić ND, doktor za alternativnu medicinu, majka dva dječaka Tea i Andrea, zaljubljenik u prirodnu medicinu i zdravu ishranu. Živim i radim u prelijepom Vankuveru, Kanada. Prirodni sokovi su jedan od najlakših načina za detoksifikaciju i duboko čišćenje organizma. Da bi se očistio organizam potrebno je promijeniti dijetu i izbaciti brzu hranu, bijeli šećer, mliječne proizvode, bijelo brašno i procesiranu hranu. Dodavanje što više svježeg zelenog voća i povrća ishrani je ključno za oslobađanje organizma od nagomilanih toksina. Sokovi će vam omogućiti dnevno čišćenje, a namirnice poput cvekle, đumbira, jabuke, mrkve i celera imaju višestruka blagotvorna svojstva za vaš organizam.
Dr. Sanja Tamburić

Latest posts by Dr. Sanja Tamburić (see all)