Razvijana hurmašica

Hvala Muki za očuvanje starih i originalnih recepata.
Razvijana hurmašica
Priprema
Kuhanje
Ukupno
Broj porcija
Težina
1 h 20 min
35 min
1 h 55 min
6
Srednje
Sastojci
 • 2 šake brašna (to vam dođe onako kad objema rukama uzmete brašno )
 • 1 jaje
 • mlako mlijeko
 • mljeveni orasi
 • Način pripreme
  1. U brašno stavite jaje i mlijekom zakuhate jufku kao i za pitu kad zakuhavte da ne bude ljepljiva.
  2. Umutite jedan margarin ili maslac (250 grama) i u njega dodate jednu šaku brašna i to još dobro umutite da se sjedini maslac sa brašnom.
  3. Sad jufku razvijete i premažete je polovinom maslaca, tijesto smotate u kocku, pokrijete i ostavite tako jedan sat vremena da odstoji.
  4. Nakon sat vremena ponovo ga razvijete, premažete sa ostatkom maslaca, ponovo smotate u kocku i ostavite sat vremena.
  5. Kad je tijesto odstojalo sad ga razvijete (ima slika) i isječete na kocke i filujete mljevenim orasima pa smotate u male rolnice u obliku hurmašica.
  6. Kad sve završite, pecite od prilike oko 30 minuta na 180 stepeni dok ne dobije finu zlatno smeđu boju.
  7. Agda

  8. Dok se hurmašica peče pripremite agdu od 600 grama šećera i 6oo ml vode. Agda neka malo ohladi i kad izvadite hurmašice iz rerne nakon 2-3 minute ih zalijete....!!!!

  Recept prenesen tačno onako kako ga je objavila Munevera Muki Mulalić na njenom web sajtu. Hvala Muki za ocuvanje starih i originalnih recepata. Ovaj recept je poprilično star, ja ga pamtim najmanje 4o godina i zvali smo ga Razvijana hurmašica, znam da smo voljeli kad ih mama napravi pa evo podijelit cu ga sa vama i to baš onako kako piše u receptu….!!!
  Ne zaboravite da posjetite web stranicu nase saradnice Muki koja nam je ustupila ovaj prelijepi recept Recept: http://izmojekuhinje.com/

  Munevera Mulalić
  Rođena sam u Doboju 1952 godine gdje i sada živim. Vrlo često,onako ponosno kažem "sa Ćaršije" :) Dugo vremena sam objavljivala recepte na drugim stranicama,ali sam na nagovor prijatelja pokrenula ovaj projekat, te sam svoj hobi odlučila podijeliti sa Vama. Pogledajte moj blog i moju Facebook grupu. Munevera Muki Mulalić
  Munevera Mulalić
  Munevera Mulalić

  Latest posts by Munevera Mulalić (see all)