Tortilje od kukuruznog brašna

Gotove tortilje znaju biti jako ukusne ali one domaće će uvijek biti bolje. Ovo je jedna od mogućih kombinacija sastojaka koji daju možda i najbolji okus.
Tortilje od kukuruznog brašna
Priprema
Kuhanje
Ukupno
Broj porcija
Težina
45 min
15 min
1 h 00 min
6
Lagano
Sastojci
 • 1 suvi kvasac
 • 300 grama mekog brašna
 • 100 grama oštrog brašna
 • 200 grama kukuruznog brašna
 • Kašičica šećera
 • Kašičica soli
 • 100 ml ulja
 • 350 ml tople vode
 • Način pripreme
  1. U jednoj zdjeli dobro izmješati sve tri vrste brašna, kvasac, šećer i so. Dodati ulje, mutiti mikserom da se dobiju grmuljice kao kod masnog tijesta, pa onda dodati tople vode i mutiti. Tijesto bi trebalo lako da se odvoja od zdjele i da ima finu žutu boju kao kukuruz.
  2. Ostaviti tijesto da nakvasa.
  3. Premijesiti na pobrašnjanoj podlozi i podijeliti na 12 jednakih kuglica, pokriti ih krpom i ostaviti da nadolaze još 15-20 min.
  4. Oklagijom razvući svaku lopticu na krug veličine tiganja debljine otprilike 1-2 mm.
  5. Tiganj dobro ugrijati, može teflonski tiganj za prženje palačinki.
  6. Razvučene tortilje peći sa svake strane po 20-30 sec, tek toliko da počnu da rastu i rumene. U međuvremenu razvlačiti sljedeću lopticu u tortilju.
  7. U veliki plitki tanjir prekriven krpom slagati pečene tortilje, koje se sa ostatkom krpe prekriju i poklope sa drugim tanjirom. Ovo je bitno da tortilje ostanu vlažne i savitljive.
  8. Za kraj, filovanje tortilja je teži dio posla koji treba započeti sa drugim receptom.

  Kombinacija tri vrste brašna, dala je pravi šmek tortiljama,prelijepe boje i ukusa a pri tome one su ipak ostale mekane i savitljive, upravo spremne za filovanje, po principu-šta ko voli…

  Vanja

  Vanja

  Moji recepti at Domacici
  Zovem se Vanja, inženjer sam po struci sa višegodisnjim iskustvom u telekomunikacionoj industriji. Nisam kuvar i nemam nikakve veze sa kulinarstom kao profesijom.Rastući u raznim sredinama okružena divnim mirisima i ukusima, zavoljela sam kuhinju i one neobične načine izražavanja pažnje i ljubavi kroz obrok koji pripremate svojima ali i dragim gostima. Većina mojih jela je laka za pripremu, brza, i ostavlja mogućnosti da kad dođete s posla na brzinu zgotovite divan domaći ručak.Ne koristim nikakve posebne kuhinjske alatke, niti čuda od namirnica. Vidjet ćete i sami da većinu toga možete kupiti i u obližnjoj prodavnici. Uživam u kuvanju koje je moja obaveza, moj hobi i moja antistres terapija. Uživam i u dekorisanju hrane, a ponajviše u zadovoljnim licima mojih ukućana i prijatelja. I, naravno, u pohvalama. Najsretnija sam kad moji mali ‘mišovi’ kažu: Mama ovo je suuuuper, pravi nam opet! Ovaj i još mnogo divnih recepata naći ćete i na mojoj stranici www.kuvajza.me ...
  Vanja
  - 5 years ago
  Vanja
  Vanja

  Latest posts by Vanja (see all)