Kako pravilno osušiti bilje za čaj

Idealno mjesto za sušenje biljaka je prozračno i suho mjesto koje nije direktno izloženo suncu. Pročitajte još trikova za pravljenje domaćeg, ukusnog čaja.
Kako pravilno osušiti bilje za čaj

Konzumiranje biljnih čajeva može poboljšati vaše zdravlje i dodatno vas opustiti. Bez obzira na to pripremate li čaj od svježih ili sušenih sastojaka ljekovito bilje godi svim ljudima bez obzira na godine. Ako želite osušiti biljke kod kuće na dohvat ruke ćete imati svježi i jeftiniji biljni čaj od onog kojeg možete kupiti u marketima.
Čajevi mogu ublažiti stres, poboljšati lošu probavu i smanjiti rizik za obolijevanje od raka. Čajevi su prepuni antioksidansa, a većina njih prepuna je vitamina i minerala. Sve biljke se mogu sušiti, uključujući koru, stabljike i ljusku, ali morate to raditi na pravilan način inače postoji opasnost od truljenja.
Idealno mjesto za sušenje biljaka je prozračno i suho mjesto koje nije direktno izloženo suncu. Biljke skupite u snopove, svežite i objesite da vise naopačke. Ako želite, umjesto klasičnog sušenja možete poredati biljke na suh kuhinjski papir koji se nalazi u prozračnoj prostoriji. Biljke bi trebale biti suhe za dvije do tri sedmice.
Ako su pravilno osušene biljke će zadržati određenu količinu boje. Biljke možete osušiti i u rerni, na najnižoj temperaturi sa otvorenim vratima provjeravajući svakih 10 minuta. Bez obzira na to za koji se čaj odlučite, i od koje biljke ga pripremate, sigurno je da će on imati pozitivan učinak na vaše zdravlje.

Dr. Sanja Tamburić

Dr. Sanja Tamburić

Moji recepti at Domacici
Dr. Sanja Tamburić ND, doktor za alternativnu medicinu, majka dva dječaka Tea i Andrea, zaljubljenik u prirodnu medicinu i zdravu ishranu. Živim i radim u prelijepom Vankuveru, Kanada. Prirodni sokovi su jedan od najlakših načina za detoksifikaciju i duboko čišćenje organizma. Da bi se očistio organizam potrebno je promijeniti dijetu i izbaciti brzu hranu, bijeli šećer, mliječne proizvode, bijelo brašno i procesiranu hranu. Dodavanje što više svježeg zelenog voća i povrća ishrani je ključno za oslobađanje organizma od nagomilanih toksina. Sokovi će vam omogućiti dnevno čišćenje, a namirnice poput cvekle, đumbira, jabuke, mrkve i celera imaju višestruka blagotvorna svojstva za vaš organizam.
Dr. Sanja Tamburić

Latest posts by Dr. Sanja Tamburić (see all)