Čaj od šipurka

Šipurak je veoma poželjan, jer svega 100 grama ploda sadrži vitamina C koliko jedan kilogram limuna. Kako bi se maksimalno sačuvala koncentracija vitamina C šipurak je najbolje pripremati kao čaj.
Čaj od šipurka

Narod ga smatra ružinim plodom i naziva ga šipurak. Do kraja augusta plod šipurka lijepo pocrveni, a s prvim mrazom omekša. Vrlo je ukusan, aromatičan i bogat vitaminom C. Šipurak je veoma poželjan, jer svega 100 grama ploda sadrži vitamina C koliko jedan kilogram limuna. Od ploda se najčešće priprema čaj.

Šipurak pomaže kod dijareje jer sadrži tanine. Također se sprema i kao pekmez. Čaj od šipka je učinkovit kod povećane potrebe za vitaminom C, primjerice u vrijeme gripe i prehlade.

Smatra se da se još u kameno doba od ploda divlje ruže, odnosno od šipurka, pripremao ukusan pekmez. Šipurak od davnina se upotrebljava u narodnoj medicini i da je savremena nauka potvrdila ispravnost njegove upotrebe.

Čaj od šipurka ne samo da je ljekovit, nego i omiljeni među toplim napitcima. Da bi čaj zadržao što veću količinu vitamina C, potrebno ga je pripremiti od nedozrelih plodova zdrobljenih pred samu upotrebu. Na 1/4 litra vode stave se dvije kafene kašike šipurka. Sve se zagrije da proključa i ostavi još desetak minuta da odstoji. Dokazano je da za to vrijeme u tečnost prelazi maksimalna količina vitamina C.

Zbog nestabilnosti vitamina C, razne proizvode od šipurka ne treba čuvati više od godinu dana. Poslije toga oni mogu da budu ukusni, ali su bezvrijedni.

Dr. Sanja Tamburić

Dr. Sanja Tamburić

Moji recepti at Domacici
Dr. Sanja Tamburić ND, doktor za alternativnu medicinu, majka dva dječaka Tea i Andrea, zaljubljenik u prirodnu medicinu i zdravu ishranu. Živim i radim u prelijepom Vankuveru, Kanada. Prirodni sokovi su jedan od najlakših načina za detoksifikaciju i duboko čišćenje organizma. Da bi se očistio organizam potrebno je promijeniti dijetu i izbaciti brzu hranu, bijeli šećer, mliječne proizvode, bijelo brašno i procesiranu hranu. Dodavanje što više svježeg zelenog voća i povrća ishrani je ključno za oslobađanje organizma od nagomilanih toksina. Sokovi će vam omogućiti dnevno čišćenje, a namirnice poput cvekle, đumbira, jabuke, mrkve i celera imaju višestruka blagotvorna svojstva za vaš organizam.
Dr. Sanja Tamburić

Latest posts by Dr. Sanja Tamburić (see all)