Čajevi za zdrav život

U sezoni prehlada, gripe i upala pluća osim lijekova koje nam prepiše ljekar koristimo i one stare, narodne. Donosimo vam recepte i savjete kako da konzumirate nekoliko čajeva. Probajte ih i vi.
Čajevi za zdrav život

Čajevi pripremljeni od biljaka uz dodatak meda umnogome olakšavaju tegobe kad vas obuzmu prehlada ili kašalj.

Čaj za ispiranje grla – Potrebno je po 25 gr listova jagoda, listova kupine, listova maline i listova ribizle, te 2 dl vode. Sve sastojke dobro izmiješajte, sipajte u vodu i zagrijte dok se ne smlači. Procijediti i čajem ispirati grlo.

Čaj protiv promuklosti – Potrebno je po jedna kašika cvijeta bijelog i crnog šljeza, trandavilja, tuže, jagorčevine i ljubičice, 1/2 l vode, med. Mješavinu preliti vrelom vodom, ohladiti, procijediti i zasladiti medom.

Čaj protiv prehlade – Potrebno je 50 gr lista i 50 gr korijena koprive, 2 dl vode. Mješavinu korijena i lista koprive preliti vrelom vodo, poklopiti i kuhati. Skinuti sa vatre i ostaviti da se hladi četiri sata. Procijeđen čaj podgrijati i piti nezaslađen. U toku dana popiti dva litra čaja i pojesti 100 grama sirove cvekle. Ovaj čaj će koristiti i protiv alergijskog bronhitisa, ali ga je u tom slučaju potrebno piti puna dva mjeseca.

Čaj protiv upale pluća – Potrebno je 100 gr mladih iglica jele, 1 l hladne vode, med. Iglice potopiti u hladnu vodu uveče i ostaviti da prenoći. Sutradan zagrijati vodu sa iglicama do tačke ključanja, poklopiti i ostaviti da odstoji 15 minuta. Zasladiti medom i piti po dva decilitra čaja dnevno, tako 15 dana.

Čaj za jačanje pluća – Potrebno je 25 gr cvijeta divizme, 25 gr cvijeta crnog sljeza, 25 gr lista podbjela, 1/2 l vode, med. Tri kašike mješavine preliti vrelom vodom, poklopiti i ostaviti da odstoji dva sata. Procijediti i piti prije jela.

Čaj za iskašljavanje – Potrebno je 5 gr cvijeta bagrema, 1 l vode. Cvijet bagrema preliti vrelom vodom, poklopiti i ostaviti da odstoji. Procijediti čaj i piti u manjim količinama nekoliko puta dnevno.

Medeni čaj protiv gripe – Prokuhati tri litra vode i pustiti da vrije još deset minuta, a zatim vodu ohladiti. U mlaku vodu uspite 60 dkg meda i oko 60 dkg peluta (pelud možete nabaviti u biljnim apotekama), zatim sve to lagano miješajte dok se med u potpunosti ne otopi. Tada tu tekućinu prelijte u bocu i prekrijte gazom (nemojte zatvarati čepom zbog vrenja) i držite dese dana na toplome. Poslije prenesite na hladnije mjesto, ali ne na isuviše hladno mjesto. Napitak je dobar za upotrebu kad prestane vrenje.

Dr. Sanja Tamburić

Dr. Sanja Tamburić

Moji recepti at Domacici
Dr. Sanja Tamburić ND, doktor za alternativnu medicinu, majka dva dječaka Tea i Andrea, zaljubljenik u prirodnu medicinu i zdravu ishranu. Živim i radim u prelijepom Vankuveru, Kanada. Prirodni sokovi su jedan od najlakših načina za detoksifikaciju i duboko čišćenje organizma. Da bi se očistio organizam potrebno je promijeniti dijetu i izbaciti brzu hranu, bijeli šećer, mliječne proizvode, bijelo brašno i procesiranu hranu. Dodavanje što više svježeg zelenog voća i povrća ishrani je ključno za oslobađanje organizma od nagomilanih toksina. Sokovi će vam omogućiti dnevno čišćenje, a namirnice poput cvekle, đumbira, jabuke, mrkve i celera imaju višestruka blagotvorna svojstva za vaš organizam.
Dr. Sanja Tamburić

Latest posts by Dr. Sanja Tamburić (see all)