5 savjeta da održite povrće svježim

Sigurni smo da u svakom domu se ponekad baci neka namirnica koja se mogla iskoristiti, pročitajte članak o tome kako da održite povrće svježim.
5 savjeta da održite povrće svježim

Prema studiji iz 2002. godine, porodice iz Sjedinjenih Američkih Država godišnje bace 213 kilograma hrane. Iako nema studije koja je obavljena na našim prostorima, sigurni smo da u svakom domu se ponekad baci neka namirnica koja se mogla iskoristiti.

1. Najlakši način da sačuvate povrće svježim je da kupujete samo ono što vam je potrebno u narednih nekoliko dana. Kada kupite veću količinu, razmislite o tome da li ćete ga sačuvati termički obrađeno, ili zalediti u zamrzivaču. Najbrže se kvare šparoge, brokula, kukuruz i gljive, dok mrkve i luk mogu stajati puno duže.

2. Ako držite svo povrće zajedno na istom mjestu, vjerovatno je da će određeno povrće povećati šansu od kvarenja drugih. Određeno povrće i voće sadrži etilen, a neki proizvodi su izuzetno osjetljivi na njega. Kajsije, banane, dinje, nektarine, kruške, šljive i paradajz sadrže veliki dio etilena, a šparoge, brokula, mrkva, grašak, salata, paprike i tikva su izuzetno osjetljivi na njega. Zbog toga ovakve proizvode ja najbolje držati odvojeno i bez kontakta.

3. Povrće koje držite u frižideru držite naprijed, a ne na zidu frižidera gdje je najhladnije. Izbjegavajte motanje povrća u vrećice jer tako do njega ne dopire zrak i brže se kvari. Najbolje je da povrće i voće držite u ladicama frižidera.

4. Krompir, luk, tikva i bijeli luk nisu namijenjeni za držanje u frižideru. Umjesto toga držite ga u gladnim, tamnim mjestima. Korjenasto povrće može trajati mjesecima ako se pravilno čuva.

5. Ako namjeravate zamrznuti povrće najbolje je da ga prethodno blanširate u vreloj vodi. Stavite ga da se zamrzne u hermetički zatvorenoj posudi, pa ga kasnije možete preručiti u kesice. Brokula, paprike, šparoge, špinat, kukuruz i tikva odlično podnose zamrzavanje.

Dr. Sanja Tamburić

Dr. Sanja Tamburić

Moji recepti at Domacici
Dr. Sanja Tamburić ND, doktor za alternativnu medicinu, majka dva dječaka Tea i Andrea, zaljubljenik u prirodnu medicinu i zdravu ishranu. Živim i radim u prelijepom Vankuveru, Kanada. Prirodni sokovi su jedan od najlakših načina za detoksifikaciju i duboko čišćenje organizma. Da bi se očistio organizam potrebno je promijeniti dijetu i izbaciti brzu hranu, bijeli šećer, mliječne proizvode, bijelo brašno i procesiranu hranu. Dodavanje što više svježeg zelenog voća i povrća ishrani je ključno za oslobađanje organizma od nagomilanih toksina. Sokovi će vam omogućiti dnevno čišćenje, a namirnice poput cvekle, đumbira, jabuke, mrkve i celera imaju višestruka blagotvorna svojstva za vaš organizam.
Dr. Sanja Tamburić

Latest posts by Dr. Sanja Tamburić (see all)