Jesenje voće i povrće koje je prepuno hranjivih materija

Pripremite neke od ovih jesenjih namirnica i ostanite zdravi cijele sezone.
  • Jesenje voće i povrće koje je prepuno hranjivih materija
1 2 3 4 5 6 7 8

Sa dolaskom hladnijeg vremena dolazi i vrijeme različitog jesenjeg voća i povrća. Bez obzira da li ih pečete, kuhate, od njih pripremate slatkiše ili supu, omiljeno jesenje voće i povrće će vas sigurno držati zdravim. Odaberite namirnice koje imaju najviše vitamina i minerala i pripremite svoje tijelo za niske temperature.

JABUKE

Ovo voće je osim nevjerovatnog ukusa prepuno antioksidansa i vitamina C koji ojačava imuni sistem i smanjuje rizik od karcinoma. Jabuke su bogate pektinom koji smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

TIKVA

Nijedna namirnica ne podsjeća na jesen kao narandžasta tikva. Ova namirnica je prepuna vitamina A koji pozitivno djeluje na vid. Sadrži veliku količinu fitosterola koji smanjuju loši holesterol, a beta karoten je odličan u borbi protiv slobodnih radikala.

PROKELJ

Iako nije omiljen, prokelj je odličan izvor željeza koji pomaže vašem tijelu da formira crvena krvna zrnca. Maleno povrće prepuno je vitamina K koji pozitivno utiče na zdravlje kostiju. Osim toga, prokelj ima veliku količinu vitamina C koji je veoma bitan za imuni sistem.

SMOKVE

Smokve su idealna užina koju možete ponijeti bilo gdje. Sadrže veliku količinu vlakana, smanjuju holesterol i kontrolišu nivo šećera u krvi. Odlične su za održavanje zdrave probave i daju osjećaj sitosti. Bogate su kalijem koji pomaže u regulaciji krvnog pritiska.

KARFIOL

Bijelo povrće je prepuno vitamina C i K koji pomaže u borbi protiv upala. Bogat je vlaknima i folatima koji pozitivno utiču na začeće i održavaju jajovode zdravima.

CVEKLA

Bez obzira na način na koji je pripremate, cvekla je jedna od najzdravijih jesenjih namirnica. Sadrže fitonutrijent koji u sebi ima antioksidansno i protuupalno djelovanje. Odličan je izvor kalija, magnezija i folata koji pomaže u apsorbciji kalcija i smanjuje zgrušavanje krvi.

KRUŠKE

Ovo voće je odličan izvor vlakana koji kontrolišu šećer u krvi i smanjuju holesterol. Sadrže antioksidantni vitamin C, bakar koji pomaže u borbi protiv raka i boron, nutrijent koji pomaže tijelu da zadrži kalcij.

Dr. Sanja Tamburić

Dr. Sanja Tamburić

Moji recepti at Domacici
Dr. Sanja Tamburić ND, doktor za alternativnu medicinu, majka dva dječaka Tea i Andrea, zaljubljenik u prirodnu medicinu i zdravu ishranu. Živim i radim u prelijepom Vankuveru, Kanada. Prirodni sokovi su jedan od najlakših načina za detoksifikaciju i duboko čišćenje organizma. Da bi se očistio organizam potrebno je promijeniti dijetu i izbaciti brzu hranu, bijeli šećer, mliječne proizvode, bijelo brašno i procesiranu hranu. Dodavanje što više svježeg zelenog voća i povrća ishrani je ključno za oslobađanje organizma od nagomilanih toksina. Sokovi će vam omogućiti dnevno čišćenje, a namirnice poput cvekle, đumbira, jabuke, mrkve i celera imaju višestruka blagotvorna svojstva za vaš organizam.
Dr. Sanja Tamburić

Latest posts by Dr. Sanja Tamburić (see all)