Sušene rajčice u maslinovom ulju

Delikatesa je hrana koja je vrlo poželjna u određenim kulturama, često je to zbog neobičnog okusa, karakteristika ili samo zato što je rijetka. To je pojam koji označava ukusno jelo koje simbolizira vrhunsku namirnicu i vrhunsku pripremu kojom je nastala. Sušenim rajčicama cijena je papreno skupa, a u Italiji je ovo jelo jako cijenjeno. U zadnje vrijeme ova delikatesa postaje poznatija i u drugim zemljama pa tako i kod nas. Kako im je cijena poprilično skupa mnogi se odlučuju na pripremu ove delikatese u domaćoj verziji. Većina rajčicu suši na suncu kada su velike vrućine oko 4-6 dana, ali ja vam donosim postupak sušenja u pećnici s obzirom da su velike vrućine već prošle.Vjerujte da se svaki mali napor isplati jer je okus nevjerojatno fin i kada bi Vam barem moje slike mogle prenijeti i mirise vjerujte mi da biste se odmah bacili na sušenje rajčica.
Sušene rajčice u maslinovom ulju
Priprema
Kuhanje
Ukupno
Broj porcija
Težina
15 min
3 h 30 min
3 h 45 min
8
Srednje
Sastojci
 • Rajčice (najčešće se koristi šljivar, cherry ili pelat)
 • Svježi češnjak
 • Svježi bosiljak
 • Ružmarin (može i svježi i sušeni)
 • Maslinovo ulje
 • Papar
 • Sol
 • Lovorov list
 • Po želji može i svježa majčina dušica
 • Teglice
 • Način pripreme
  1. Pećnicu upalite na 100C.
  2. Rajčice operite i osušite, obrišite ih krpom ili papirnatim ubrusima.
  3. Gledajte da su vam rajčice približno istih veličina radi ravnomjernog sušenja.
  4. Na dno tepsije stavite masni papir za pečenje, rajčice režite na četvrtine i posložite ih jedne pored drugih na tepsiju koliko god vam stane.
  5. Svježi neoguljen češnjak posložite između rajčica, sve zajedno posolite, popaprite i malo poprskajte maslinovim uljem.
  6. Stavite u pećnicu na sušenje oko 3-4 sata.
  7. Moje su se sušile oko 3:30 h na navedenih 100C.
  8. Kada su suhe ugasite pećnicu i ostavite rajčice da se još unutra ohlade.
  9. Teglice operite i osušite.
  10. U teglice slažite: ružmarin, ohlađene rajčice kao i pečeni češnjak (samo ga najprije ogulite), stavite i po jedan lovorov list, listove svježeg bosiljka, svježu majčinu dušicu i na kraju prelijte maslinovim uljem do vrha rajčica. Zatvorite i čuvajte u frižideru.

  Vjerujte neće dugo izdržati. Sušene rajčice možete koristiti u juhama, varivima, umacima, tjesteninama, slanim muffinima, kruhovima ili ih samo staviti na propečene bruskete. Ako su rajčice iz domaćeg uzgoja kao moje tada ove iste rajčice podržavaju vaše zdravlje zbog bogatstva likopenom, antioksidansima, kalijom i vitaminom C. Uživajte i ako se odlučite raditi ih, javite kako vam se čine 🙂 Sanja

  Sanja Štrbac

  Sanja Štrbac

  Moji recepti at Domacici
  Ja sam Sanja. Volim cvijeće i slastice me vesele. Volim peći kolače za one koji ih vole jesti. Ne živciram se kada mi je kuhinja neuredna jer - Messy kitchen is a Happy kitchen. Sanjam o šarenim kolačima u bijeloj slastičarnici. Ljubav je ta koja pokreće moj svijet.
  Sanja Štrbac
  Sanja Štrbac

  Latest posts by Sanja Štrbac (see all)