Svinjski but od 3 dana

Ovo je recept za stidljive hedoniste, koji traži malo dužu pripremu, ali je rezultat takav da sigurno nećete zažaliti.
Svinjski but od 3 dana
Broj porcija
Težina
6
Teško
Sastojci

Način pripreme
  1. Komad svinjskog buta, a može i malo deblje plećke od nekih 1-1,2 kg očistimo od sitnih žilica i opni punih masnoće i potopimo u šerpu punu hladne vode. Preko mesa sipamo 200 gr soli - da, dobro ste pročitali: 200 grama!!!
  2. Ostavimo ga tako u frižideru da stoji naredna 3 dana...
  3. Nakon 3 dana komad mesa izvadimo iz slane vode, operemo ga i stavimo u običnu vodu da se kuva...Dodamo u vodu dva lista lovora, malo bibera u zrnu i krupnije seckana 3 čena belog luka...
  4. Kuva se na umerenoj temperaturi puna 2 sata...
  5. Kad se meso skuvalo, tako u komadu, izvadimo ga da se prohladi i prosušimo ga papirnim ubrusom. Sačuvamo tečnost od kuvanja jer će nam deo trebati...
  6. Premazujemo ga zatim pastom koju pravimo od: 2 kašike senfa, 1 kašika kukuruznog griza, 1 mala kašikica crvene paprike i malo bibera.
  7. Tako premazanog, prelijemo sa vrlo malo ulja, stavimo u tepsiju, sipamo oko mesa malo od one tečnosti u kojoj se kuvalo i stavimo u rernu na 250 stepeni da se zapeče !
  8. Potrebno je 20-25 minuta pečenja na jakoj temperaturi, da se uhvati lepa korica oko mesa...
  9. Nakon toga, sačekamo da se meso ohladi , a onda ga oštrim nožem sečemo na tanke šnicle, prelijemo sa istom tečnošću u kojoj se peklo, i uz neki lep prilog od povrća imamo slasno jelo za ukućane ili goste !!!

Prijatno!!!

Snežana Gavrančić
Kuhinja je moje carstvo, a kuvanje hobi i ljubav, sve u jednom! O ukusima ne raspravljam, ja uživam u raznim ukusima! Neobični recepti i neobične kombinacije sastojaka podstiču maštu, ugadjaju čulima, šire granice radoznalosti ! Uživajmo zajedno!
Snežana Gavrančić
Snežana Gavrančić

Latest posts by Snežana Gavrančić (see all)