5 savjeta koji će vam pomoći da se hranite zdravo iako ste na putu

Donosimo vam 5 savjeta koji će vam pomoći da se hranite zdravo iako ste daleko od kuće.
5 savjeta koji će vam pomoći da se hranite zdravo iako ste na putu

Vrijeme je godišnjih odmora, i sigurno se pripremate da posjetite omiljenu destinaciju. Bez obzira na to da li idete na more, ili kod rodbine na selo, sa sobom obavezno ponesite svoje zdrave prehrambene navike. Donosimo vam 5 savjeta koji će vam pomoći da se hranite zdravo iako ste daleko od kuće.

1. Pripremite se prije nego krenete na put

Posjetite svoju omiljenu prodavnicu zdrave hrane i nabavite zdravu hranu koju je lako nositi na putovanja. Čips od kelja, svježe jabuke i male mrkve su savršene za zadržavanje osjećaja sitosti. Ponesite sa sobom prirodne proteinske pločice ako dugo vremena nećete imati priliku sjesti i uživati u pravom obroku.

2. Ostanite hidratizirani

Konzumacijom velikih količina vode osloboditi ćete se toksina iz tijela i pobijediti nadutost. Za vrijeme putovanja ponesite flaše vode koje možete napuniti svaki put kada se nađete u blizini izvora vode. Nosite vodu sa sobom, a kokosova voda je odličan način da se hidratizirate u slučaju da sa sobom niste ponijeli dovoljne količine vode.

3. Ne zaboravite odjeću za vježbanje

Bez obzira da li putujete zbog posla ili zadovoljstva pokušajte u svakodnevnicu uključiti fizičku aktivnost. Vježba će pomoći vašem organizmu da brze provari hranu koju konzumirate, te će te se zbog toga osjećati bolje.

4. Pronađite lokalnu prodavnicu zdrave hrane

Često je teško ponijeti dovoljnu količinu zdrave hrane, pa pitajte lokalno stanovništvo gdje se nalaze prodavnice u kojima možete nabaviti zdravu hranu. Tako ćete uvijek pri ruci imati svoje omiljene grickalice ili zamjenu za nezdravi hotelski ručak.

5. Odaberite laganije, vegetarijanske obroke

Ako ostajete u hotelu velike su šanse da ćete se susresti sa različitom nezdravom hranom. Najjednostaviji način da obratite pažnju na unošenje kalorija je da odaberete vegetarijansku hranu zasnovanu na povrću i voću. Takve obroke je puno lakše provariti, a osjećati ćete se bolje i lakše.

Dr. Sanja Tamburić

Dr. Sanja Tamburić

Moji recepti at Domacici
Dr. Sanja Tamburić ND, doktor za alternativnu medicinu, majka dva dječaka Tea i Andrea, zaljubljenik u prirodnu medicinu i zdravu ishranu. Živim i radim u prelijepom Vankuveru, Kanada. Prirodni sokovi su jedan od najlakših načina za detoksifikaciju i duboko čišćenje organizma. Da bi se očistio organizam potrebno je promijeniti dijetu i izbaciti brzu hranu, bijeli šećer, mliječne proizvode, bijelo brašno i procesiranu hranu. Dodavanje što više svježeg zelenog voća i povrća ishrani je ključno za oslobađanje organizma od nagomilanih toksina. Sokovi će vam omogućiti dnevno čišćenje, a namirnice poput cvekle, đumbira, jabuke, mrkve i celera imaju višestruka blagotvorna svojstva za vaš organizam.
Dr. Sanja Tamburić

Latest posts by Dr. Sanja Tamburić (see all)