Žitarice su temelj zdrave ishrane

Žitarice čine osnovu prehrambene piramide, a mnoge od njih s vremenom su zaboravljene i nepotrebno izbačene iz svakodnevnih jelovnika. Evo nekih koje rjeđe konzumiramo i bilo bi dobro da te svoje navike promijenimo.
  • Žitarice su temelj zdrave ishrane
1 2 3 4 5

Heljda

Heljda se može konzumirati kao prilog jelu, kao dio supa i kaša, a od prerađene žitarice može se proizvesti brašno. Jedna šoljica od 150 grama sadrži 34% mangana, 25% triptofana, 22% magnezija, 20% biljnih vlakana, a energetska vrijednost joj je samo 150 kalorija. Sadrži antioksidans rutin koji pomaže u očuvanju zdravlja srca i krvnih sudova zato što liječi od hipertenzije i jača otpornost i elastičnost kapilara, rješava probavne smetnje i koristi se kao prevencija kod dijabetisa, reumatizma i glaukoma, te jača memoriju. Ljekovita svojstva heljdinog čaja pomažu pri oporavku od zračenja i hemoterapije pri liječenju od malignih bolesti. Također, konzumira se za smirenje živaca, protiv depresije i nesanice, za popravljanje cjelokupne krvne slike.

 

Proso

Proso je žitarica lužnatog ploda, izuzetno je bogata gvožđem i magnezijem, a sadrži i kalcijum, fosfor, cink, jod, sumpor, te vitamine B-kompleksa. Proso je odlična namirnica za obeljele od celijakije jer ne sadrži gluten. Pomaže u regulaciji rada crijeva i crijevne mikroflore, djeluje pozitivno na rad nervnog sistema i olakšava stanje oboljelih od artritisa. Priprema se kao dodatak jelima, naročito kao kaša u koju se može dodavati voće po izboru ili kao dio pudinga i sličnih deserata; može se pržiti, pripremati kao pire, salata i slično.

 

Zob

Zob se koristi za pripremu kaša, keksa, supa, priloga jelima i sl. Bogata je linolenskom, linolnom i oleinskom kiselinom. Zahvaljujući vlaknima dugo se probavlja pa se naročito preporučuje svima sa probavnim problemima.

 

Raž

Odličan je izvor vlakana, mangana, selena, magnezijuma, fosfora, kalijuma i cinka, te vitaminima B-kompleksa. Sadrži fenole, deluje na kardiovaskularne probleme, smanjuje rizik od malignih bolesti, reguliše krvni pritisak i pomaže još u nizu zdravstvenih tegoba.

Dr. Sanja Tamburić

Dr. Sanja Tamburić

Moji recepti at Domacici
Dr. Sanja Tamburić ND, doktor za alternativnu medicinu, majka dva dječaka Tea i Andrea, zaljubljenik u prirodnu medicinu i zdravu ishranu. Živim i radim u prelijepom Vankuveru, Kanada. Prirodni sokovi su jedan od najlakših načina za detoksifikaciju i duboko čišćenje organizma. Da bi se očistio organizam potrebno je promijeniti dijetu i izbaciti brzu hranu, bijeli šećer, mliječne proizvode, bijelo brašno i procesiranu hranu. Dodavanje što više svježeg zelenog voća i povrća ishrani je ključno za oslobađanje organizma od nagomilanih toksina. Sokovi će vam omogućiti dnevno čišćenje, a namirnice poput cvekle, đumbira, jabuke, mrkve i celera imaju višestruka blagotvorna svojstva za vaš organizam.
Dr. Sanja Tamburić

Latest posts by Dr. Sanja Tamburić (see all)