Čorbast pasulj

Zasigurno omiljeno jelo kašikom koje pruža uživanciju uz dobar domaći hljeb i malo šarene salate. Jednostavan za napraviti a pruža toliko puno zadovoljstva.
Čorbast pasulj
Priprema
Kuhanje
Ukupno
Broj porcija
Težina
30 min
1 h 30 min
2 h 00 min
6
Srednje
Sastojci
 • 500 gr šarenog pasulja
 • 500 gr dimljenog suvog mesa (rebra, slanina, kobasice, kockice pršute...
 • 1 veća glavica crnog luka
 • 2 lista lovora
 • 20 ml ulja
 • 2 kašičice brašna
 • 3 češnjića bijelog luka
 • 1 kašičica crvene paprike
 • so
 • Način pripreme
  1. Pasulj potopiti noć prije.
  2. Staviti pasulj u novu vodu pa prokuhati.
  3. Ponovo zamijeniti vodu.
  4. U trećoj vodi će se kuvati do kraja. 10-ak zrna kima se može dodati radi boljeg ukusa.
  5. Obariti suvo meso u drugoj vodi koja se prospe i onda meso staviti u novu vodu zajedno sa kojim listom lovora.
  6. Kuvati u ekspres loncu pola sata pa dodati pasulj, sitno isječen crni luk i doliti još vode (ovo je ona treća pasulju), sve zajedno kuvati još sat vremena. Dužina kuvanja ovisi od ukusa jer neko voli raskuvaniji grah a neko ne.
  7. U međuvremenu dok pasulj tiho kuva uzeti malo ulja i na njemu propržiti brašno i sitno isjeckan bijeli luk, dodati crvenu papriku i 0,5 dcl hladne vode, da razrijedi zapršku.
  8. Zapršku dodati u pasulj i dodati soli ili začin po želji, promiješati i kuvati još samo par minuta.

  U zadnje vrijeme, pravim pasulj bez zaprške. Samo na par kapi ulja propržim bijeli luk, izvadim kutljaču pasulja (punu bobica) pa je ispasiram i zajedno sa lukom vratim u čorbu…

  Vanja

  Vanja

  Moji recepti at Domacici
  Zovem se Vanja, inženjer sam po struci sa višegodisnjim iskustvom u telekomunikacionoj industriji. Nisam kuvar i nemam nikakve veze sa kulinarstom kao profesijom.Rastući u raznim sredinama okružena divnim mirisima i ukusima, zavoljela sam kuhinju i one neobične načine izražavanja pažnje i ljubavi kroz obrok koji pripremate svojima ali i dragim gostima. Većina mojih jela je laka za pripremu, brza, i ostavlja mogućnosti da kad dođete s posla na brzinu zgotovite divan domaći ručak.Ne koristim nikakve posebne kuhinjske alatke, niti čuda od namirnica. Vidjet ćete i sami da većinu toga možete kupiti i u obližnjoj prodavnici. Uživam u kuvanju koje je moja obaveza, moj hobi i moja antistres terapija. Uživam i u dekorisanju hrane, a ponajviše u zadovoljnim licima mojih ukućana i prijatelja. I, naravno, u pohvalama. Najsretnija sam kad moji mali ‘mišovi’ kažu: Mama ovo je suuuuper, pravi nam opet! Ovaj i još mnogo divnih recepata naći ćete i na mojoj stranici www.kuvajza.me ...
  Vanja
  - 3 years ago
  Vanja
  Vanja

  Latest posts by Vanja (see all)