Kiseli kupus

Recepata sa kiselim kupusom ima na pretek. Šta sve napraviti sa kiselim kupusom je već neki drugi recept. Ovdje ipak o tome kako napraviti kiseli kupus koji je najzdravija zimnica zasigurno.
Kiseli kupus
Kuhanje
Ukupno
Težina
30 min
30 min
lako
Sastojci
 • 30 kg kupusa
 • 1,3kg soli
 • vode po potrebi
 • 60L bure
 • Način pripreme
  1. Pregledati glavice te odstraniti vanjske i oštećene listove.
  2. Najljepše glavice ostaviti cijelim a ostale prepoloviti ili dalje usitniti.
  3. Izvaditi kočanj tako da glavica ostane cijela tj. da su listovi vezani.
  4. U rupe u glavicama sipati so te redati glavice na dno bureta tako da je rupa okrenuta prema gore. U prostor između glavica ubaciti isječene glavice.
  5. Red dobro zbijenih glavica posoliti šakom soli.
  6. Redati novi red glavica istim postupkom. Potroši se oko 1kg soli na cijelo bure.
  7. Ostaviti 24 sata pa onda sipati hladnu vodu pazeći da se što manje soli ispere sa kupusa.
  8. Nakon što se naspe voda, posuti još 200 grama soli odozgo.
  9. Ostaviti još 24 sata i doliti još vode što je upiio kupus. Dosoliti sa još 100 grama soli.
  10. Dobro pritisnuti kupus da se sav potopi u vodu, zatvoriti bure i ostaviti na hladnom mjestu.
  11. Nakon što kupus stoji 10 dana treba ga pretočiti. Moguće je napraviti efekat pretakanja puhanjem u cijev koja se gurne na dno bureta i to se mora ponoviti na 4 ili 5 mjesta.
  12. Pretakanje ponoviti još 4 do 5 puta.
  13. Kupus će biti ukiseljen za mjesec dana.

  Količina kupusa je uvijek pola od zapremine bureta. Umjesto čuvenog kamena za kupus mnogo je čistije koristiti plastičnu posudu sa dobrim poklopcem ili teglu koju napunite vodom pa tako izigravaju teg ili kamen.

  Vanja

  Vanja

  Moji recepti at Domacici
  Zovem se Vanja, inženjer sam po struci sa višegodisnjim iskustvom u telekomunikacionoj industriji. Nisam kuvar i nemam nikakve veze sa kulinarstom kao profesijom.Rastući u raznim sredinama okružena divnim mirisima i ukusima, zavoljela sam kuhinju i one neobične načine izražavanja pažnje i ljubavi kroz obrok koji pripremate svojima ali i dragim gostima. Većina mojih jela je laka za pripremu, brza, i ostavlja mogućnosti da kad dođete s posla na brzinu zgotovite divan domaći ručak.Ne koristim nikakve posebne kuhinjske alatke, niti čuda od namirnica. Vidjet ćete i sami da većinu toga možete kupiti i u obližnjoj prodavnici. Uživam u kuvanju koje je moja obaveza, moj hobi i moja antistres terapija. Uživam i u dekorisanju hrane, a ponajviše u zadovoljnim licima mojih ukućana i prijatelja. I, naravno, u pohvalama. Najsretnija sam kad moji mali ‘mišovi’ kažu: Mama ovo je suuuuper, pravi nam opet! Ovaj i još mnogo divnih recepata naći ćete i na mojoj stranici www.kuvajza.me ...
  Vanja
  - 4 years ago
  Vanja
  Vanja

  Latest posts by Vanja (see all)