Kruška je pravo jesenje veselje

Kruške su izuzetno zdrave i preporučujem ih svima. Obiluju vitaminima i mineralima, a idealne su i za osobe koje žele izgubiti koji kilogram.
Kruška je pravo jesenje veselje

Sezona krušaka počinje i već ih možete pronaći na pijacama i u prodavnicama. Osim što su slatke, kruške su i jako zdrave i obavezno ih preporučujem svima. Kruška je poznata kao voće koje utiče na regulaciju inzulina, pa ćete nakon što je pojedete duže imati osjećaj sitosti zbog činjenice da reguliše nivo šećere u krvi. Zbog toga je također i preporučljiva svima koji žele da izgube koji kilogram.

Jesenja kraljica, kruška, je i izuzetan izvor vlakana pa se i zbog toga preporučuje njeno što češće konzumiranje. Jedna kruška srednje veličine ima oko 100 kalorija i otprilike 6 grama vlakana. Vlakna su izuzetno važna u svakodnevnoj prehrani jer održavaju nivo holesterola i djeluju preventivno na bolesti srca i krvnih žila. Kruške također sprječavaju nadutost.

Baš kao i ostalo voće, i kruška je odličan izvor raznih vitamina i minerala. U kruškama su prisutni vitamini C, K, B2, B3 i B6, te minerali kalcij, kalij, magnezij, bakar i mangan. Interesantno je da je u kruškama prisutan i mineral bor koji pospješuje apsorpciju kalcija, te su zbog toga kruške idealne za prevenciju osteoporoze.

Dr. Sanja Tamburić

Dr. Sanja Tamburić

Moji recepti at Domacici
Dr. Sanja Tamburić ND, doktor za alternativnu medicinu, majka dva dječaka Tea i Andrea, zaljubljenik u prirodnu medicinu i zdravu ishranu. Živim i radim u prelijepom Vankuveru, Kanada. Prirodni sokovi su jedan od najlakših načina za detoksifikaciju i duboko čišćenje organizma. Da bi se očistio organizam potrebno je promijeniti dijetu i izbaciti brzu hranu, bijeli šećer, mliječne proizvode, bijelo brašno i procesiranu hranu. Dodavanje što više svježeg zelenog voća i povrća ishrani je ključno za oslobađanje organizma od nagomilanih toksina. Sokovi će vam omogućiti dnevno čišćenje, a namirnice poput cvekle, đumbira, jabuke, mrkve i celera imaju višestruka blagotvorna svojstva za vaš organizam.
Dr. Sanja Tamburić

Latest posts by Dr. Sanja Tamburić (see all)