Šta je zdravije: Salata od tjestenine ili salata od krompira?

Tjestenina ili krompir? Šta je manje kalorično. Pročitajte članak!
Šta je zdravije: Salata od tjestenine ili salata od krompira?

Ako tražite savršeni prilog uz vaš ručak sigurno se često zapitate da li je zdravije jesti tjesteninu ili krompir. S obzirom da obje verzije često započinju sa dvije osnove; škrobom i majonezom sigurno je da obje imaju veliki broj kalorija, ali koja je bolja opcija?
Klasična pasta salata je prepuna kalorija, a jedna porcija (šolja) može sadržavati 450 kalorija što je jako puno ako uzmete u obzir da je riječ o prilogu. Što se tiče masnoća pasta salata može imati 18 grama masnoća i 3 grama zasićenih masnoća, što je 27 i 19% od dnevnog preporučenog unosa. Naravo, neke od ovih salata mogu sadržavati i povrće, ali majoneza je glavni sastojak.
Iako klasična krompir salata ima 460 kalorija po porciji od salate sa tjesteninom, zbog majoneze krompir salata će imati 17 grama masnoća i 3 grama zasićenih masnoća. Krompir ima jednu prednost naspram salate sa tjesteninom, a to je da je krompir u stvari povrće koje je odličan izvor kalija i vitamina C, određenu količinu vlakana u koži i proteine.
Na kraju koju salatu odabrati? Krompir salata je definitivno pobjednik ove runde, i sadrži puno više nutrijenata od bijele tjestenine. Domaće verzije obje salate su u svakom slučaju puno bolje i zdravije, a majonezu uvijek možete izbaciti i zamijeniti je sa par kašika maslinovog ulja i jogurta, ili nemasnim mileramom i senfom.

Dr. Sanja Tamburić

Dr. Sanja Tamburić

Moji recepti at Domacici
Dr. Sanja Tamburić ND, doktor za alternativnu medicinu, majka dva dječaka Tea i Andrea, zaljubljenik u prirodnu medicinu i zdravu ishranu. Živim i radim u prelijepom Vankuveru, Kanada. Prirodni sokovi su jedan od najlakših načina za detoksifikaciju i duboko čišćenje organizma. Da bi se očistio organizam potrebno je promijeniti dijetu i izbaciti brzu hranu, bijeli šećer, mliječne proizvode, bijelo brašno i procesiranu hranu. Dodavanje što više svježeg zelenog voća i povrća ishrani je ključno za oslobađanje organizma od nagomilanih toksina. Sokovi će vam omogućiti dnevno čišćenje, a namirnice poput cvekle, đumbira, jabuke, mrkve i celera imaju višestruka blagotvorna svojstva za vaš organizam.
Dr. Sanja Tamburić

Latest posts by Dr. Sanja Tamburić (see all)