Tutorijal: Izrada karamel ukrasa

Ukrasi od karamela su pravi izbor ako želite na jednostavan ali efektan način obogatiti i dekorirati svoje torte i kolače. Ne treba vam puno vremena za njihovu pripremu i kad jednom usavršite tehniku moći ćete svojim slasticama podariti jednu posebnu notu.
Kako sam se nedavno i sama okušala u izradi ukrasa od karamela odlučila sam s vama podijeliti tutorijal jer mislim da bi vam mogao biti koristan. Nadam se da ćete ga isprobati i prepustiti se dekoriranju uz glazbu u pozadini i stvarati prava mala umjetnička djela.
 • Tutorijal: Izrada karamel ukrasa
1 2 3
Priprema
Kuhanje
Ukupno
Broj porcija
Težina
20 min
10 min
30 min
4
Lagano
Sastojci

ZA KARAMEL:

 • Šećer

 • MATERIJALI ZA IZRADU UKRASA:

 • zdjelica
 • aluminijska folija
 • Način pripreme

   OSNOVNI POSTUPAK:

  1. Proizvoljnu količinu šećera stavite u posudu.
  2. Posudu sa šećerom stavite na vatru da ga otopite i da poprimi boju karamela.
  3. Šećer otapajte stalno miješajući da ne bi zagorio.
  4. Kad dobijete zlatno žutu boju karamela možete iscrtavati ukrase i to brzim pokretima ruku jer se karamel brzo stvrdne.

   PRIMJER IZRADE KUPOLE/KOŠARICA OD KARAMELA:

  1. Pripremite zdjelicu za izradu ukrasa - stavite ju na hlađenje u hladnjak i nakon toga obložite aluminijskom folijom (folija će vam kasnije pomoći da jednostavnije skinete ukras sa zdjelice).
  2. Otopite šećer tako da poprimi boju karamela.
  3. Odmah toplim karamelom kreirajte željeni ukras nanoseći ga na zdjelicu obloženu folijom i to tako da kreirate oblik mreže.
  4. Kad ste nanijeli topli karamel na zdjelicu, stavite sve skupa još kratko u hladnjak da ukras do kraja očvrsne.
  5. Nakon kratkog hlađenja skinite ukras s folijom sa zdjelice.
  6. Pažljivo odvojite foliju od karamel ukrasa pazeći pritom da karamel ne pukne.

  Recept je objavljen i na mom blogu Happiness is Homemade gdje uz sam recept možete pronaći i neke dodatne upute koje vam mogu pomoći ako se po prvi put upuštate u izradu ovakvih ukrasa.

  Uživajte u dekoriranju svojih slastica i slobodno mi na mail šaljite fotografije svojih uradaka, bit će mi drago! 🙂

  Emina

  Emina

  Moji recepti at Domacici
  Ja sam Emina. Vesela sam, uvijek nasmijana i jako se veselim malim stvarima. Obožavam Božić i sve divne božićne običaje. Zaljubljena sam u čarobni svijet slastica, dekorativnih posipa, kistova, špatula i ostalih slastičarskih pomagala. Najviše uživam u fazi dekoriranja ali definitivno je najljepša nagrada vidjeti zadovoljna lica onih kojima s ljubavlju kuham. Sanjar sam koji stalno nešto planira, organizira i ima puno planova i želja u životu. Informatičarka sam koja voli grafički i modni dizajn ali i ručne radove, diy projekte, slikarstvo i uređenje interijera. Želja mi je živjeti uz more, otvoriti slastičarnicu kakve još nigdje nema ili raditi kao dizajner i u slobodno vrijeme pomagati onima kojima je pomoć potrebna. Moje recepte potražite na mom blogu Happiness is Homemade na ovom linku: http://happinessishomemade95.blogspot.com/ a možete me naći i na Facebooku, Pinterestu itd. I na kraju... Keep some room in your heart for the unimaginable. Welcome to my pink dotted world where everything is possible!
  Emina
  Emina

  Latest posts by Emina (see all)