Riba čuva vaše srce

Riba čuva vaše srce

Ribe sadrže veliku količinu važnih proteina, čak 20%. Također, u ribi se nalaze i saharidi, dok masti ima veoma malo. Sadržaj riblje masti veoma je koristan za ljudski organizam. Riba prije svega sadrži masne kiselina omega-3 koje pozitivno utiču na nivo holesterola u krvi i odlična su prevencija za bolesti srca i krvnih sudova. Omega-3 masne kiselina pozitivno djeluju na mozak, prevencija su za abnomalnosti i razvoj degenerativnih bolesti. Riblje meso bogato je vitaminima i mineralima.

Ribu biste trebali jesti barem jednom sedmično. Naravno ribu treba pripremiti na pravi način, nikako pržiti u dubokom ulju.

Nemasne ribe sadrže svega 2% masti, a to su ribe brzih tokova kao što su pastrmka, štuka ili smuđ.

Srednje masne ribe imaju od 2% do 10% masti, među njima je šaran.

Masne ribe poput jegulje sadrže više od 10% masti. Imajte na umu da su svježe ribe uvijek bolje od smrznutih.

Ukoliko preferirate tunu uzimajte onu u vlastitom soku ili salamiru, umjesto one u ulju.

Dr. Sanja Tamburić

Dr. Sanja Tamburić

Moji recepti at Domacici
Dr. Sanja Tamburić ND, doktor za alternativnu medicinu, majka dva dječaka Tea i Andrea, zaljubljenik u prirodnu medicinu i zdravu ishranu. Živim i radim u prelijepom Vankuveru, Kanada. Prirodni sokovi su jedan od najlakših načina za detoksifikaciju i duboko čišćenje organizma. Da bi se očistio organizam potrebno je promijeniti dijetu i izbaciti brzu hranu, bijeli šećer, mliječne proizvode, bijelo brašno i procesiranu hranu. Dodavanje što više svježeg zelenog voća i povrća ishrani je ključno za oslobađanje organizma od nagomilanih toksina. Sokovi će vam omogućiti dnevno čišćenje, a namirnice poput cvekle, đumbira, jabuke, mrkve i celera imaju višestruka blagotvorna svojstva za vaš organizam.
Dr. Sanja Tamburić

Latest posts by Dr. Sanja Tamburić (see all)