10 namirnica za savršenu kožu

Pročitajte listu od 10 namirnica koje trebate jesti svaki dan da bi ste imali što bolju kožu.
  • 10 namirnica za savršenu kožu
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

Dosadilo vam je da koristite skupe kreme koje nemaju efekta? Pokušajte poboljšati svoju kožu tako što ćete promijeniti svoju prehranu. Iako neka hrana može negativno utjecati na kožu, a druga će poboljšati njen izgled, elastičnost i riješiti neke probleme poput akni ili ekcema. Pročitajte listu od 10 namirnica koje trebate jesti svaki dan da bi ste imali što bolju kožu.

 

1. Crvena paprika

Crvene paprike su ukusna namirnica koju možete jesti kuhanu ili živu. U jednoj paprici imate 100% više C vitamina nego što vam je potrebno za dnevni unos. Osim toga crvena paprika sadrži dijetalna vlakna i B6 vitamin. Bogata je karotidima koji sprječavaju bore i poboljšavaju cirkulaciju.

 

2. Crna čokolada

Crna čokolada je bogata antioksidansima, masnim kiselinama i flavanoidima koji su odlični za kožu. Antioksidansi u tamnoj čokoladi će smanjiti tvrdoću kože i zaštititi je od oštećenja izazvanih suncem. Kakao opušta arterije i tako poboljšava protok krvi.

 

3. Losos

Losos je odlična hrana za borbu protiv stresa i depresije. Konzumiranjem lososa ćete unijeti potrebnu količinu vitamina D koji je odgovoran za održavanjem zdravlja srca, kostiju i debelog crijeva. Losos je odlična namirnica za borbu protiv raka debelog crijeva, bolesti srca ili kostiju. Ova riba je bogata omega 3 masnim kiselinama koje su odlične za borbu protiv upala, bora i akni.

 

4. Kokosovo ulje

Kokosovo ulje je jedno od najboljih izvora zasićenih masnoća sa 90% manje kalorija. Sadrži laurinsku kiselinu koja je odlična za borbu protiv bakterija i virusa, a savršena je za borbu protiv upala i akni. Kokosovo ulje je bogato esencijalnim masnim kiselinama i vitaminom E koji održava kožu vlažnom, mekom i bez bora.

 

5. Zeleni čaj

Zeleni čaj je bogat antioksidansima i jedinstvenim aminokiselinama koje će vam pomoći da se opustite i smanjite nivo stresa. Zeleni čaj može smanjiti rizik od razvijanja visokog krvnog pritiska, a dokazano je da je odličan protiv upale i raka.

 

6. Špinat

Špinat je namirnica bogata željezom, klorofilom, vitaminom E, magnezijem, vitaminom A, vlaknima, proteinima i Vitaminom C. Zbog svojih antioksidansnih svojstava, vitamina C, E i A posebno je dobar za vašu kožu. Špinat sadrži antioksidanske koji su odlični za borbu protiv svih problema za kožom.

 

7. Sjemenke

Sjemenke poput chie, suncokreta, tikve i lana su odlične za vašu kožu. Sjemenke tikve i suncokreta su bogate selenom, vitaminom E, magnezijem i proteinima. Selen se odličan za borbu protiv bora, vitamin E poboljšava vlažnost kože, a magneziji smanjuje nivo stresa. Omega 3 masne kiseline u lanu i chia sjemenkama su savršene za borbu protiv akni i bora.

 

8. Celer

Celer sadrži vitamin K koji pomaže krvotok i smanjuje visok pritisak. Ovo povrće momže manjiti vaš nivo stresa koji je jedan od glavnih uzročnika visokog krvnog pritiska, migrena pa čak i raka. Celer sadrži natrij, kaliji i vodu koji mogu spriječiti dehidraciju.

 

9. Papaja

Papaja je odlično voće koje ima samo 39 kalorija na 100 grama i ne sadrži kolesterol. Papaja imamalu količinu fruktoze i odlična je za probavni trakt. Sadrži vitamine C i E, te beta karoten koji je odličan za borbu protiv ubala i akni. Vitamin C će zaštititi vašu kožu od sunca.

 

10. Mrkva

Mrkva je odlična za vaše oči i kožu, pogotovo za smanjenje upala. Ovo povrće je bogato vitaminom A, a zaustavlja pretjeranu proizvodnju ćelija na vanjskoj strani kože. Vitamin A smanjuje proizvodnju ćelija raka kože. Pojedite pola šolje mrkve svaki dan za savršenu kožu.

Dr. Sanja Tamburić

Dr. Sanja Tamburić

Moji recepti at Domacici
Dr. Sanja Tamburić ND, doktor za alternativnu medicinu, majka dva dječaka Tea i Andrea, zaljubljenik u prirodnu medicinu i zdravu ishranu. Živim i radim u prelijepom Vankuveru, Kanada. Prirodni sokovi su jedan od najlakših načina za detoksifikaciju i duboko čišćenje organizma. Da bi se očistio organizam potrebno je promijeniti dijetu i izbaciti brzu hranu, bijeli šećer, mliječne proizvode, bijelo brašno i procesiranu hranu. Dodavanje što više svježeg zelenog voća i povrća ishrani je ključno za oslobađanje organizma od nagomilanih toksina. Sokovi će vam omogućiti dnevno čišćenje, a namirnice poput cvekle, đumbira, jabuke, mrkve i celera imaju višestruka blagotvorna svojstva za vaš organizam.
Dr. Sanja Tamburić

Latest posts by Dr. Sanja Tamburić (see all)