Šapice

Šapice su jako fin kolač kad se tek napravi ali svakim danom su sve bolje i bolje kako stoje. Ovo je u biti zimski kolač koji svojim lijepim okusom grije kao mamin zagrljaj.
Šapice
Priprema
Kuhanje
Ukupno
Broj porcija
Težina
30 min
30 min
1 h 00 min
6
Lako
Sastojci
 • 2 jaja
 • 7 kašika šećera
 • 1 prašak za pecivo
 • 250 grama masti
 • 450 grama brašna
 • 150 grama krupno mljevenih oraha
 • 100 grama mljevenog šećera
 • Način pripreme
  1. Umutiti jaja i šećer da bude pijenasto, dodati mast (može i margarin) i prašak za pecivo. Mast treba da je na sobnoj temperaturi zbog lakšeg mućenja.
  2. Kad se dobije glatka krema dodati brašno oko 300 grama i orahe i sve to fino sa spiralnim mutilicama umutiti.
  3. Dobijeno tijesto mjesiti rukama na pobrašnjenoj podlozi dodavajući ostatak brašna. Treba dobiti tijesto koje nije ljepljivo.
  4. Tijesto u plastičnoj kesi ostaviti u frižideru pola sata i onda puniti kalupe. Šape će porasti tokom pečenja pa ne treba previše puniti kalupe.
  5. Peći oko 15min na 220C. Dok su tople vaditi ih iz kalupa i valjati u mljeveni šećer.

  Vanja

  Vanja

  Moji recepti at Domacici
  Zovem se Vanja, inženjer sam po struci sa višegodisnjim iskustvom u telekomunikacionoj industriji. Nisam kuvar i nemam nikakve veze sa kulinarstom kao profesijom.Rastući u raznim sredinama okružena divnim mirisima i ukusima, zavoljela sam kuhinju i one neobične načine izražavanja pažnje i ljubavi kroz obrok koji pripremate svojima ali i dragim gostima. Većina mojih jela je laka za pripremu, brza, i ostavlja mogućnosti da kad dođete s posla na brzinu zgotovite divan domaći ručak.Ne koristim nikakve posebne kuhinjske alatke, niti čuda od namirnica. Vidjet ćete i sami da većinu toga možete kupiti i u obližnjoj prodavnici. Uživam u kuvanju koje je moja obaveza, moj hobi i moja antistres terapija. Uživam i u dekorisanju hrane, a ponajviše u zadovoljnim licima mojih ukućana i prijatelja. I, naravno, u pohvalama. Najsretnija sam kad moji mali ‘mišovi’ kažu: Mama ovo je suuuuper, pravi nam opet! Ovaj i još mnogo divnih recepata naći ćete i na mojoj stranici www.kuvajza.me ...
  Vanja
  - 4 years ago
  Vanja
  Vanja

  Latest posts by Vanja (see all)