Šufnudle

Ostalo vam je pire krompira od ručka, a ne biste više ništa slano, malo vam se jede nešto slatko? Evo kako su u neka davna vremena, (a sve više i sada postaje aktuelno), pravili slatkiš od pire krompira.
Šufnudle
Sastojci
 • Mera je uvek ista: koliko pirea - toliko brašna, ako ga ima oko 300 gr onda dodajte i jedno jaje, kašiku margarina i kašiku šećera
 • kašika pšeničnog griza
 • prezla 250g
 • Način pripreme
  1. Zamesite testo.
  2. Dobijeno testo treba da bude kompaktno, da se lepo može razvući po stolu, ne lepi se za podlogu i lako se seče i oblikuje.
  3. Dakle, ako vam deluje da je gnjecavo (jer ni svaki krompir nije isti) slobodno dodajte i kašiku pšeničnog griza!
  4. Sečemo ga nožem ili točkom za sečenje pizze na tanke štrafte, a zatim svaku malo uvrnemo izmedju dlanova, da dobije onaj valjuškasti obli oblik.
  5. Kuvamo ih u blago posoljenoj vodi vrlo kratko. Kad voda provri, odmah ih sve ubacimo i gotove su čim isplivaju na površinu, a to je za par minuta.
  6. Ocedimo ih i ostavimo sa strane dok ne pripremimo posip od ulja, šećera i prezli.
  7. U tiganju na ulju propržimo prvo malo šećer (oko 150 gr) i istresemo preko njega prezle(hlebne mrvice), kesicu od 250 gr.
  8. Promešamo i pržimo sve dok prezla ne počne da miriše, da se oseti da menja pomalo boju.
  9. Onda sklonimo sa ringle i u to ubacimo ocedjene šufnudle, promešamo da se posip lepo rasporedi po njima i možemo da jedemo!
  Ko voli, može ih još posuti sa cimetom, ili ako voli slade sa šećerom u prahu! Prijatno!!!

  Snežana Gavrančić
  Kuhinja je moje carstvo, a kuvanje hobi i ljubav, sve u jednom! O ukusima ne raspravljam, ja uživam u raznim ukusima! Neobični recepti i neobične kombinacije sastojaka podstiču maštu, ugadjaju čulima, šire granice radoznalosti ! Uživajmo zajedno!
  Snežana Gavrančić
  Snežana Gavrančić

  Latest posts by Snežana Gavrančić (see all)