Čokoladne loptice

Čokoladne loptice su postale redovni vikend kolač koji je zamijenio tortu uz koje su nekad pravljene. Kuglice su počele kao kolač od ostatka smjese za tortu i onda prerasli u glavni izbor ukućana.
Čokoladne loptice
Priprema
Kuhanje
Ukupno
Broj porcija
Težina
30 min
15 min
45 min
8
Lagano
Sastojci
 • 300 grama čokolade
 • 150 grama margarina
 • 100 grama mljevenih oraha
 • 200 grama mljevenog keksa
 • Način pripreme
  1. Čokoladu otopiti sa margarinom. Za posne bombice uzeti posnu čokoladu. Najbolje kombinovati 200 grama čokolade za kuvanje i 100 grama Noissete Milka čokolade.
  2. U topljenu čokoladu dodati mljevene orahe, keks i 2 do 3 kašike tople vode, kako bi se sve lijepo umutilo.
  3. Ostaviti smjesu da se lagano hladi i keks će popiti svu tečnost i masnoću.
  4. Od smjese praviti loptice i valjati ih u čokoladne mrvice, mada se mogu koristiti šećerne ili mljeveni orah.
  5. Slagati u korpice i ostaviti da se stegnu.

  Vanja

  Vanja

  Moji recepti at Domacici
  Zovem se Vanja, inženjer sam po struci sa višegodisnjim iskustvom u telekomunikacionoj industriji. Nisam kuvar i nemam nikakve veze sa kulinarstom kao profesijom.Rastući u raznim sredinama okružena divnim mirisima i ukusima, zavoljela sam kuhinju i one neobične načine izražavanja pažnje i ljubavi kroz obrok koji pripremate svojima ali i dragim gostima. Većina mojih jela je laka za pripremu, brza, i ostavlja mogućnosti da kad dođete s posla na brzinu zgotovite divan domaći ručak.Ne koristim nikakve posebne kuhinjske alatke, niti čuda od namirnica. Vidjet ćete i sami da većinu toga možete kupiti i u obližnjoj prodavnici. Uživam u kuvanju koje je moja obaveza, moj hobi i moja antistres terapija. Uživam i u dekorisanju hrane, a ponajviše u zadovoljnim licima mojih ukućana i prijatelja. I, naravno, u pohvalama. Najsretnija sam kad moji mali ‘mišovi’ kažu: Mama ovo je suuuuper, pravi nam opet! Ovaj i još mnogo divnih recepata naći ćete i na mojoj stranici www.kuvajza.me ...
  Vanja
  - 5 years ago
  Vanja
  Vanja

  Latest posts by Vanja (see all)