Dimljeni krap

Ovo je odlično jelo koje se služi kao glavno jelo uz kuvani krompir ili može i kao hladno predjelo. Dimljeni krap je delikates Crne Gore koji se mora probati.
Dimljeni krap
Priprema
Kuhanje
Ukupno
Broj porcija
Težina
30 min
30 min
1 h 00 min
6
Srednje
Sastojci
 • 1 kg dimljenog krapa
 • Marinada

 • 300 ml maslinovog ulja
 • glavica bijelog luka
 • veza peršuna
 • 1 limun
 • Lovor
 • biber po želji
 • Način pripreme
  1. Nakon što se Krap ulovi treba ga očistiti i ostaviti u soli 24 sata.
  2. Poslije ga treba provući kroz vodu da se grumeni (morske) soli uklone pa ga dimiti još 24 sata. Najbolje je da se loži divlji nar ili vrbovina, jer njihov dim ima specifičnu aromu i daje lijepu crvenkastu boju mesa. A uz jezero krap se suši kratko al trostruko, na dimu, vjetru i suncu. Uvijek birati krapove koji nisu pretvrdi ,nemaju ostataka soli i lijepo mirišu.
  3. Spremanje

  4. Izrezati krapa na komade i provući te komade kroz vruću vodu, da se properu od čađi i soli.
  5. Staviti ih da se kuvaju u običnoj vodi. Po želji se može dodati lovor i biber. Marinadu pripremiti dok se krap kuva.
  6. U maslinovo ulje nasjeckati dosta bijelog luka, peršunovog lista i iscijediti sok limuna.
  7. Krapa kuvati na tišoj vatri oko 20–30 minuta od kad provri, kad je gotov meso će da pobijeli i lagano se može odvojiti od kostiju. Ne pretjerati sa kuvanjem da meso ne bi bilo raskuvano.
  8. Ocijediti vodu a tople komade krapa dobro zaliti pripremljenom marinadom i ostaviti da se prohladi.

  Vanja

  Vanja

  Moji recepti at Domacici
  Zovem se Vanja, inženjer sam po struci sa višegodisnjim iskustvom u telekomunikacionoj industriji. Nisam kuvar i nemam nikakve veze sa kulinarstom kao profesijom.Rastući u raznim sredinama okružena divnim mirisima i ukusima, zavoljela sam kuhinju i one neobične načine izražavanja pažnje i ljubavi kroz obrok koji pripremate svojima ali i dragim gostima. Većina mojih jela je laka za pripremu, brza, i ostavlja mogućnosti da kad dođete s posla na brzinu zgotovite divan domaći ručak.Ne koristim nikakve posebne kuhinjske alatke, niti čuda od namirnica. Vidjet ćete i sami da većinu toga možete kupiti i u obližnjoj prodavnici. Uživam u kuvanju koje je moja obaveza, moj hobi i moja antistres terapija. Uživam i u dekorisanju hrane, a ponajviše u zadovoljnim licima mojih ukućana i prijatelja. I, naravno, u pohvalama. Najsretnija sam kad moji mali ‘mišovi’ kažu: Mama ovo je suuuuper, pravi nam opet! Ovaj i još mnogo divnih recepata naći ćete i na mojoj stranici www.kuvajza.me ...
  Vanja
  - 5 years ago
  Vanja
  Vanja

  Latest posts by Vanja (see all)